Тернопільські нардепи 34 рази використали «піар» на бюджетних проектах

11.12.2018, 07:20
295 Переглядів

На Тернопільщині протягом червня-жовтня 2018 року зафіксовано 34 випадки ймовірного використання народними депутатами від певних політичних партій бюджетних ресурсів у цілях самореклами та непрямої дочасної агітації. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ. Громадянська мережа ОПОРА, від червня по жовтень включно, здійснювала моніторинг та відслідковувала обставини, які могли б містити ознаки зловживання політиками бюджетним адмінресурсом для власного піару. Основним предметом дослідження були субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій, кошти Державного фонду регіонального розвитку та Дорожнього фонду.

У рамках даного дослідження у Тернопільській області було зафіксовано 34 випадки, коли народні депутати, ймовірно використовували державні ресурси для самореклами та здобуття прихильності потенційних виборців. Згідно з результатами, у 55,9% (19) зафіксованих подій для таких цілей, імовірно, була використана субвенція на соціально-економічний розвиток територій, у 17,6% (6) – Дорожній фонд, а у 26,5% (9) важко визначити джерело надходжень. Сюди належать: ремонти автомобільних доріг, оснащення спортивних майданчиків, покращення матеріально-технічної бази закладів освіти і лікарень, реконструкції будівель та інше. Переважно такі події відбувались у селах – 67,6%, менше у містах – 26,5% та селищах – 5,9% випадків.

Слід зазначити, що за результатами моніторингу зафіксовано випадки з ознаками непрямої дочасної агітації у Тернопільській області, які здійснювали здебільшого депутати-мажоритарники від партії «БПП «Солідарність». Так, нардепи Олег Барна, Тарас Юрик, Микола Люшняк безпосередньо чи опосередковано були причетні до таких випадків 28 разів, а нардеп обраний за списком партії «Народний фронт» Роман Заставний – 6 разів.

Для ймовірної популяризації даних подій використовувались дописи на особистих сторінках нардепів та офіційних сторінках партій у мережі Facebook, публікації у інтернет-виданнях, а також повідомлення на сайтах органів місцевої влади.

Також були зафіксовані випадки можливого піару на публічних заходах, таких як відкриття спортивного майданчика або нового відділення в лікарні.

Під час прес-конференції 5 грудня у Києві, Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська зазначила, що є певні права, повноваження та обов’язки народних депутатів. Вони переважно лежать в площині законотворчої діяльності, а також контролюючої функції, в меншій мірі стосуються забезпечення локальних потреб тих чи інших громад, зокрема через матеріальні блага.

З повним всеукраїнським звітом щодо ймовірного використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації можна ознайомитись за посиланням. Окрім цього Громадянська мережа ОПОРА звернулась до Кабінету Міністрів України та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана з рекомендаціями щодо забезпечення більш прозорого та рівномірного розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій, а також попередження випадків зловживання адміністративним ресурсом під час загальнонаціональних виборів 2019 року. Текст звернення розміщено на офіційному сайті ОПОРИ.

За коментарями звертайтеся:

Ольга Галушка, координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Тернопільській області

тел.: 0932380812

e-mail: ternopil@opora.org.ua

11.12.2018, 07:20
295 Переглядів