Попередні підсумки: перемагає опозиція та феномен «Свободи»

30.10.2012, 20:37
8300 Переглядів

Ще на початку жовтня мало хто вірив, що перемога кандидатів-мажоритарників від опозиційних сил ВО «Батьківщина» та ВО «Свобода» буде настільки яскравою. Цілковита картина почала вимальовуватися за два тижні до виборів. Причому в штабах інших кандидатів ще жевріла надія, тому за цей час було викинуто чи не найбільше чорного піару. Ми вже зазначали, що так звана «чорнуха» кардинально не може вплинути на хід виборів. Більш дієвим, як показують результати, було висунення двійника Володимира Бойка в окрузі №165 (Зборів), який забрав у кандидата від «Батьківщини» понад 3,5% голосів. Перед днем голосування діяльність штабів, котрі побоювалися масових фальсифікацій, була спрямована на захист волевиявлення. Але відрив кандидатів-переможців став настільки великим, що відразу відпала мова про фальсифікації, тим більше владі потрібно було показати, що вибори відбуваються чесно і прозоро. Загалом із цим завданням вона справилася. Виборча кампанія пройшла спокійно.
Отже, згідно з попередніми результатами виборчої кампанії, народними обранцями від Тернопільської області стали: округ №163 (Тернопіль) – голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда (ВО «Свобода»), округ №164 (Збараж) – депутат Тернопільської міської ради Михайло Головко (ВО «Свобода»), округ №165 (Зборів) – перший заступник голови Тернопільської обласної організація ВО «Батьківщина» Володимир Бойко (ВО «Батьківщина»), округ №166 (Теребовля) – голова фермерського господарства «Апостол» Михайло Апостол (ВО «Батьківщина»), округ №167 (Чортків) – народний депутат України Іван Стойко (ВО «Батьківщина»).
Також в одномандатному виборчому окрузі №74 Запорізької області народним депутат став висуванець від Партії регіонів уродженець села Оришківці Гусятинського району, екс-голова Тернопільської ОДА Ярослав Сухий.
Для багатьох дещо несподіваними виявилися результати ВО «Свобода». Хоча ми ще на початку, у серпні, вказували, що Всеукраїнське об’єднання подолає виборчий бар’єр. По-перше, майже завжди соціологічні опитування показували менший результат, ніж «Свобода» мала після підсумків голосування, по-друге, електорат свободівців є свідомим, тобто їхні виборці прийдуть і проголосують. Також цьогорічний так званий феномен «Свободи» можна пояснити тим, що багато виборців були розчаровані діяльністю народних депутатів від партій, які традиційно були присутніми у Верховній Раді, вони прагнули кардинальних змін. Також значно активізувало виборців цієї політичної сили те, що тривалий час соціологи показували, що «Свобода» балансує на межі проходження. Виборці, які вагалися, за яку з трьох опозиційних політичних сил віддати свій голос, були впевнені, що ВО «Батьківщина» та «УДАР» проходять у Верховну Раду, і зробили свій вибір на користь ВО «Свобода».
Комуністична партія України прогнозовано набрала високі відсотки через розчарування жителів, особливо на сході та півдні України діяльністю Партії регіонів. Результат «УДАРу» залежав, перш за все, від мобілізації своїх виборців, серед яких переважаючою є молодь. Як бачимо, політичній силі не зовсім вдалося його мобілізувати.
Отже, як ми й прогнозували, за списками політичних партій депутатами Верховної Ради України стануть діючий народний депутат Василь Деревляний (ВО «Батьківщина), голова Тернопільської обласної організації політичної партії «УДАР» Ігор Побер («УДАР»), депутат Тернопільської обласної ради Олег Сиротюк (ВО «Свобода»). Крім того, у Верховній Раді ми побачимо ще двох свободівців, біографії яких пов’язані із нашим краєм – Юрія Сиротюка, який тривалий час тут навчався і проживав, діючого депутата Тернопільської обласної ради Едуарда Леонова, також у Верховній Раді буде представлений Валентин Наливайченко, який розпочинав мажоритарну виборчу кампанію на Тернопільщині, а потім увійшов у список «УДАРу».
Ще кілька кандидатів, котрі мали шанс стати народними депутатами, а саме, екс-міський голова Тернополя Роман Заставний (ВО «Батьківщина», 75-й), заступник голови правління ВАТ «Опілля» Григорій Соломаха (КПУ, 40-й) та депутат Тернопільської обласної ради Роман Навроцький (ВО «Свобода», 38-й), за попередніми даними ЦВК, не проходять.
Біографічні довідки про попередньо обраних кандидатів ми не будемо давати, оскільки наші читачі мали змогу детально з ними ознайомитися у попередніх номерах газети «Місто».
Отже, після офіційного оприлюднення результатів виборів стане вакантною посада голови Тернопільської обласної ради. Троє депутатів Тернопільської обласної ради від ВО «Свобода» Олексій Кайда, Олег Сироюк і Едуард Леонов переберуться у Верховну Раду України. Сподіватимемося, що останній в парламенті не стане таким прогульником сесій, яким був у Тернопільській обласній раді. На окрузі Тернополя, де переміг депутат Тернопільської міської ради Михайло Головко, мають відбутися перевибори.
Тернопільськк відділення Інституту української політики

30.10.2012, 08:37
8300 Переглядів