Скоро ГО заживуть по-новому

24.12.2012, 18:58
175 Переглядів

Як наш сайт уже повідомляв, з 1-го січня 2013-го року набирає чинності новий Закон України «Про громадські об’єднання». У багатьох громадських організаціях Тернополя та області досі були лише дуже поверхово обізнані з тим, які зміни внесе це в їхню діяльність. Тому керівники Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України та Фонду розвитку міста Тернополя імені Лучаковського за підтримки Тернопільського прес-клубу провели в Українському домі «Перемога» спеціальний семінар з цих питань для керівників та активістів місцевих ГО.В ньому також взяли участь фахівці обласних управління юстиції та податкової адміністрації.
На семінарі було обговорено як позитивні сторони нового Закону, при розробці якого використовувався прогресивний європейський досвід діяльності громадських об”єднань, так і нові положення, впровадження яких на практиці буде пов”язано з певними складностями. «Прописані в Законі зміни стосуються, зокрема, реєстрації та перереєстрації громадських об”єднань, територіальної прив”язки їх діяльності, оподаткування, звітності тощо, – каже керівник регіонального відділення Асоціації міст України Ігор Гірчак. – І щодо деяких положень наразі залишається більше запитань, ніж є відповідей. Наприклад, очевидною стає наступна колізія. ГО одержують право вести господарську діяльність, однак при цьому, як зауважив присутній на семінарі представник податкової, вони втрачатимуть статус неприбуткових організацій, що тягне за собою цілу низку наслідків. Як врегульовувати подібні питання, наразі незрозуміло, бо відповідні органи ще не мають конкретних інструкцій та практичних напрацювань».
Щоб тримати керівників громадських об”єднань в курсі всіх змін, що їх викличе вступ в дію нового Закону та допомагати їм оперативно корегувати свою діяльність, регіональне відділення Асоціації міст України та Фонд розвитку міста Тернополя імені Лучаковського вирішили підготувати комплект роз”яснювальних матеріалів та викладати їх на онлайн-ресурсах. Матеріали на цю тему публікуватимуться і на інформаційному сайті Тернопільського прес-клубу.

24.12.2012, 06:58
175 Переглядів