Сім кіл пекла, або роздержавлення по-каховськи

02.05.2019, 12:57
334 Переглядів

   Продовжуємо прослідковувати найбільш вражаючі і резонансні випадки, коли органи влади та самоврядування в Україні грубо й цинічно порушують Закон “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”. Один з таких має місце у Каховці на Херсонщині, і про цю ситуацію ми вже писали, зокрема, тут – http://pressclub.te.ua/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B2-%D0%BA%D0%B0%D1%85%D0%BE%D0%B2%D1%86%D1%96-%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%B5%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%BD%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%96-%D0%BD%D0%B5-%D0%B4%D1%96%D1%8E%D1%82%D1%8C-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD/ . Однак вважаємо за потрібне знову привернути загальну увагу до надзвичайно складної ситуації, коли колектив газети «Каховська зоря», після тривалої боротьби за роздержавлення і буквально в кроці від перемоги, може таки втратити видання.

   Якщо коротко, то суть полягає в тому, що районна рада за три роки після відповідного рішення трудового колективу так і не дала редакції можливості реформуватися, бо питання про вихід із засновництва навіть не виносилося на сесію для голосування. Редакція відстоювала своє право на роздержавлення через суд, і виграла останній ще восени. Відтак виграла і суд за апеляцією голови райради Тетяни Тертичної на рішення попереднього, однак рада досі не виконала і судових рішень! Тим часом продовжений Мінюстом термін на роздержавлення минув. І буквально на днях до редакції надійшов лист з головного територіального управління юстиції про те, що у зв’язку з неподанням засновниками в строк заяви про перереєстрацію друкованого ЗМІ свідоцтво про державну реєстрацію видання визнається недійсним, що означає втрату співзасновниками права на його випуск…. Наразі «Каховська зоря» ще виходить, але її головний редактор Жанна Кисельова у відчаї. «За ці три роки ми зробили все від нас залежне і зверталися в усі можливі інстанції, – каже вона, – зараз продовжуємо боротися, хоч це дуже важко і складно, бо чиновницьке свавілля продовжується! Маємо на руках 2 судових рішення на нашу користь, залишилось якихось два кроки, тож думаємо, що робити далі. Може, ще якось прорвемося …». До речі, право на приміщення (згідно  того ж Закону “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації” ) , в якому редакція працює понад 30 років і всі вимоги щодо оренди якого весь цей час виконувала сумлінно, відстояти журналістам так і не вдалося. «Поки що ми ще там сидимо, – розповіла Жанна Кисельова, хоч електрику нам відключили, тож змушені користуватися генератором. А влада продовжує судитися. В травні у Херсоні  має відбутися чергове засідання господарського суду щодо нашого примусового виселення».

   А тепер – про «вишеньку на торті» цинізму і нахабства щодо каховських журналістів. Минулого року ми повідомляли  про безпрецедентний факт реєстрації управлінням юстиції в Херсонській області аж 9-ти газет з назвами, майже ідентичними чи дуже схожими з назвою «Каховська зоря», що Жанна Кисельова назвала тоді нічим іншим, як відвертою і спланованою дією по знищенню видання. Засновником усіх тих клонів зазначалася одна і та ж приватна особа Оксана Назарова. Так от, поки колектив газети відстоював свої права в нескінченній бюрократичній  і судовій тяганині,  ФОП Назарова О.В. став ліцензіатом знаку для товарів і послуг “Каховська зоря” з усіма відповідними правами власності. Відтак  в лютому цього року ця сама фізична особа-підприємець звернулася з письмовою претензією щодо використання цього бренду до редакції та райради, посилаючись на закон України “Про авторське право і суміжні права” й погрожуючи черговим судом. В редакції «Каховської зорі» шоковані, адже це саме їхню інтелектуальну власність присвоїли ще раніше! До речі, «Каховська зоря» – єдина на Херсонщині районка, якій влада не дала можливості реформуватися згідно з законом.

Світлана МИЧКО

На фото – під час однієї з протестних акцій колективу газети на захист своїх прав

Фото з архіву редакції

02.05.2019, 12:57
334 Переглядів