Що відбувається з роздержавленням газет на Херсонщині

29.11.2017, 09:41
159 Переглядів

У Херсонській області з 21-го друкованого ЗМІ, що підлягають роздержавленню, повністю на сьогодні реформувалося лише чотири. Це газети «Голос Таврії» (Чаплинка), «Високе поле» (Високопілля), «Нове життя» ( Іванівка), «Приазовська правда» ( Генічеськ). На фінішну пряму у цьому процесі вийшли ще п’ять – «Слава праці» ( Каланчак), «Трудова слава» (Новотроїцьк), «Чорноморець» (Скадовськ), «Маяк»( Берислав) та «Вісті» (Нововоронцовка).

   Деякі співзасновники й досі не хочуть відпускати комунальні газети на волю. Так , приміром, ЗМІ вже не раз повідомляли про складну ситуацію, в якій опинилася газета «Каховська зоря». Каховська міськрада ще у квітні минулого року вийшла зі складу співзасновників КП “Редакція газети «Каховська зоря», виконавши вимоги Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ»  і прийнявши для цього лише одне рішення. А от інший співзасновник – Каховська районна рада -очевидно не бажає, щоб газета реформувалась. Проект рішення про вихід райради розміщений на її сайті вже більше року, однак «монополістом» порядку денного сесій є голова райради Тетяна Тертична, і на голосування вона цей проект чомусь не подає. А голова райдержадміністрації  Валерій Салтиков повністю підтримує голову райради у її перешкоджанні реформуванню газети. Спочатку від редакції вимагали дивідендів – при тому, що кошти із районного бюджету на видання не виділялись з моменту перетворення редакції у комунальне підприємство, тож з 2007-го року воно повністю працює на самоокупності. А потім почали взагалі відхрещуватися від співзасновництва та судитися, вимагаючи звільнити приміщення, в якому «Каховська зоря» знаходиться вже понад 30 років.

   Зрозуміло, що виконання законів України обов’язкове для всіх: не тільки для редакцій, а й для депутатів та чиновників. Однак в Законі «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», на превеликий жаль,  відсутні дієві механізми впливу на органи влади та самоврядування на місцях, представники яких не дотримуються законодавства. Тож необхідно встановити їх відповідальність за неприйняття рішень про реформування чи спосіб реформування; за відмову й перешкоджання в передачі майна перетвореним підприємствам чи надання їм в оренду ( на умовах як для бюджетних організацій) приміщень і земельних ділянок тощо.

   Разом з тим має місце проблема іншого роду. Є редакції, які досі отримують чимале фінансування з бюджету, і тому не поспішають йти у вільне «плавання». Так на Херсонщині тягнуть з роздержавленням редакції газет «Рідний край»( Верхній Рогачик), «Нова Каховка» (Нова Каховка) та «Таврійські вісті» (Велика Лепетиха). Також редактори районок скаржаться на низький рівень знань юристів райрад та райдержадмінстрацій, тож пропонують провести навчальні тренінги і для них.

   За інформацією Херсонського прес-клубу

29.11.2017, 09:41
159 Переглядів