Вибори президента: “ЧЕСНО” склало рейтинг заможності кандидатів

15.02.2019, 10:04
159 Переглядів

Чинний президент Петро Порошенко значно випереджає інших найбільш рейтингових кандидатів на цю посаду за розміром статків у декларації 2017 року. Про це йдеться у матеріалі Громадського руху “ЧЕСНО”, який проаналізував декларації кандидатів у президенти за 2017 рік. До переліку потрапили 10 кандидатів із найвищими рейтингами: Петро Порошенко, екс-комік Володимир Зеленський, народні депутати Юлія Тимошенко, Олег Ляшко, Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Євгеній Мураєв, Олександр Шевченко, мер Львова Андрій Садовий, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко.

“Так, за підсумками 2017 року найзаможнішим кандидатом, з досить великим відривом, є чинний президент Петро Порошенко. Він має близько 839 млн грн грошових активів і доходів”, – кажуть активісти. На другому місці зі значним відривом – Олександр Вілкул, нардеп від “Опозиційного блоку”. Найменш заможними виявилися Андрій Садовий та Анатолій Гриценко.

У грошових активах зосереджена найбільша частина коштів кандидатів – 1,20 млрд грн, сума доходів – лише 73,68 млн грн. Значна частина кандидатів зберігає гроші готівкою. Так, Євгеній Мураєв “кешем” задекларував близько 99 млн грн. Натомість Петро Порошенко тримає свої статки у власному “Міжнародному інвестиційному банку”.

На першому місці за рівнем доходів у 2017 перебуває лідер “Радикальної партії” Олег Ляшко – переважно через задекларовану ним відчужену нерухомість за 15 млн грн.

“Згідно із законодавством, після того, як кандидата оберуть на посаду Президента України, він не зможе керувати компаніями, якщо вони в нього є. Йому або їй доведеться передати їх в управління фізичним чи юридичним особам”, – зазначають активісти.

Десятеро найрейтинговіших кандидатів задекларували 138 компаній, де вони є кінцевими бенефіціарами. Найбільше фірм станом на 2017 рік мав Петро Порошенко – 102, на другому місці – Володимир Зеленський із 12 компаніями.

Фірми поза межами України вказали тільки Порошенко та Зеленський. У декларації Зеленського є компанії на Кіпрі, Британських Віргінських Островах, в Італії та Белізі.

У звітності Порошенка, крім України, є підприємства в таких країнах, як Казахстан, Кіпр, Гібралтар, Грузія, Польща, Британські Віргінські Острови, Литва, Російська Федерація, Білорусь, Нідерланди, Угорщина, Іспанія, Китай.

ТОВ “Кіноквартал” Зеленського 2017-го та 2018 року вигравало державні тендери на загальну суму 42,6 млн грн на виробництво відео, зокрема на створення “національного фільму патріотичного спрямування “Гуцульський вестерн”.

Переможцями тендерів стають і компанії, згадані в декларації Петра Порошенка, – на сьогодні загалом на 166 млн грн.

Джерело https://www.pravda.com.ua/news/2019/02/13/7206549/?fbclid=IwAR0w8vcApD3yxxe0RKljZvUsKBw4Ry2dRDYO7Xmw7H6BuquwqYSv8ntbPqU

 

15.02.2019, 10:04
159 Переглядів