Електоральні симпатії Тернопільщини на старті президентських виборів

02.01.2019, 15:48
225 Переглядів

Як відомо, 31 грудня в Україні стартувала виборча кампанія з чергових виборів президента України. З якими ж політичними настроями зустріла її Тернопільщина? Найсвіжіші відповіді на це запитання дають результати дослідження, проведеного впродовж листопада-грудня відомою соціологічною групою «Рейтинг» ( воно проводилося в рамках проекту «Портрети регіонів»).

Так от, згідно з результатами згаданого дослідження,лідером президентського рейтингу в нас наразі є Юлія Тимошенко, яку готові підтримати 21,8 відсотка тих, хто вже визначився, і стверджує, що буде брати участь у президентських виборах.На другому місті симпатій таких жителів області – Анатолій Гриценко (15,7 відсотка), на третьому – Петро Порошенко (12,6). Далі йдуть Святослав Вакарчук (10,9), Володимир Зеленський (7,7), Олег Ляшко (6,8), Олександр Шевченко (5,5), Андрій Садовий (4,3) та Руслан Кошулинський(3,0).Рейтинг решти потенційних кандидатів складає менше трьох відсотків, тож зважати на нього немає сенсу.Втім, сюрпризів ще можна очікувати, так як до завершення офіційної реєстрації кандидатів часу ще вистачає.До того ж, згідно з результатами того ж таки дослідження, кожен шостий житель нашої області поки що не визначився з вибором кандидата. А також варто враховувати і те, як визначилася перша п’ятірка антирейтингу. Очолює його … чинний Президент Петро Порошенко, за якого, як виявилось, у жодному випадку не проголосувала б майже третина опитаних на Тернопільщині. Після нього лідерами антипатій населення, по спадаючій, є виходець з Опоблоку Юрій Бойко ( 27,7 відсотка), Юлія Тимошенко ( 23,7), також опоблоківець Вадим Рабінович ( 23,0) та Олег Ляшко (18,4). А ось і ще один штрих до картини електоральних настроїв –близько 20 відсотків опитаних «Рейтингом» вірять, що на президентських виборах переможе Тимошенко (у 2017 році, для порівняння, таких було 13 відсотків).У перемозі Порошенка впевнені 14 відсотків (у 2017-му ця цифра складала 17). А от Анатолія Гриценкавпевнено вважають майбутнім переможцем вже заледве 4 відсотки. Ну і в позитивний результат інших кандидатів вірять не більше ніж 3 відсотки опитаних. До речі, у своїх фаворитах впевнені в основному прихильники Юлії Тимошенко та Петра Порошенка.

Якщо говорити про рейтинг партій на Тернопільщині,то, відповідно до результатів даного соціологічного дослідження, лідирує «Батьківщина», яку підтримують 23,7 відсотка всіх тих, хто вже визначився і візьме участь у виборах.За «Громадянську позицію готові віддати свої голоси відповідно 15,7 відсотка, БПП «Солідарність» – 11,9, ВО «Свобода» – 10,5, партію «Слуга народу» – 9,3, УКРОП – 6,2, «Самопоміч» – 6,1, Радикальну партію – 5,4, а за решту політичних сил – менше 4 відсотків. Водночас, майже кожен п’ятий житель Тернопільської області наразі не визначився з вибором партії.

Досліджуючи мотиви, якими керуються тернополяни при виборі кандидата у президенти, «Рейтинг» виявив, що вирішальний вплив тут мали орієнтація кандидата на тіснішу співпрацю з Європейським Союзом (83 відсотки) та його особисті лідерські якості (65 відсотків). При цьому 53 відсотки громадян назвали важливою  спроможність кандидата забезпечити радикальні зміни у країні, а  40 відсотків зазначили, що для них важливішим є забезпечення стабільності. 56% обирають кандидата швидше через його досвід у державній політиці, при цьому для 40% важливішим є його належність до генерації «нових» політиків. Треба зазначити, що цей останній мотив є домінуючим серед симпатиків Святослава Вакарчука, Олександра Шевченка, Володимира Зеленського та Руслана Кошулинського. Для 51% важлива соціально-економічна програма кандидата, натомість 42% зазначили, що їм важливіше ідеологічні погляди.Спрямованість кандидата на вирішення проблем країни є мотивом вибору для 55% респондентів, водночас для 36% важливою є його орієнтація на вирішення проблем країни і регіону.

   Тепер – дещо про думки електорату про хід самих майбутніх виборів. На думку респондентів, ймовірність фальсифікацій на виборах президента на загальноукраїнському рівні (36%), вища, ніж на місцевому (9%), і ще близько половини опитаних допускають незначні фальсифікації. А ось результати щодо «гречки» – лише 7% респондентів позитивно ставляться до ситуації, коли під час виборів деякі політики допомагають виборцям матеріально, 14% займають нейтральну позицію у цьому питанні, і 70%  – проти такого виду агітації. І, нарешті, про перспективи після виборів.43% опитаних очікують, що ситуація в Україні у результаті майбутніх виборів президента покращиться. 28% респондентів вважають, що ситуація не зміниться, і 9% думають, що вона погіршиться. Найбільше  позитивних змін очікують прихильники Юлії Тимошенко, Петра Порошенка та Олега Ляшка. І чи не найменше сподіваються на такі зміни респонденти, які не мають намірів голосувати або ж ще не визначились з вибором.

   Загалом у дослідженні групи «Рейтинг», здійсненому за методом особистого інтерв’ю, взяло участь 1600 респондентів. Вибірка сформована з урахуванням вікової й гендерної структури області з урахуванням типу поселення. Похибка становить не більше 2,4 відсотка.

Фото з сайту 1news.com.ua

02.01.2019, 03:48
225 Переглядів