Нових облич на білбордах наразі дуже мало

14.06.2019, 11:39
575 Переглядів

ОПОРА у Тернопільській області зафіксувала появу білбордів з політичною рекламою. Так, за повідомленням спостерігачів цієї громадянської мережі, у всіх одномандатних виборчих округах Тернопільської області наявні білборди із зображенням Петра Порошенка, підписом «Європейська солідарність» (нова назва партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність») і гаслом «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся!». Як відомо, 9 червня на з’їзді цієї партії було оголошено про її намір брати участь у дострокових парламентських виборах і оприлюднена перша десятка списку. В округах № 163 та 166 з’явилися білборди з написом «Аграрна партія йде в парламент». Ця партія теж публічно повідомляла, що братиме участь у виборчій кампанії. 9 червня відбувся з’їзд цієї політсили і на офіційному сайті партії було опубліковано першу двадцятку списку кандидатів на вибори у Верховну Раду. Рекламні щити з підписами «Українська стратегія» і «Володимир Гройсман» зафіксовані в округах №163, 165 і 166. 20 травня прем’єр-міністр Володимир Гройсман у зверненні до журналістів сказав, що йде у відставку і формуватиме свою команду у новому уряді. У виборчому окрузі № 163 спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди та сітілайти із зображенням Андрія Білецького та написами «Національний корпус» або «Україна понад усе!». За інформацією з офіційного сайту ВО «Свобода», Білецький є другим у списку потенційних кандидатів до Верховної Ради від цієї політсили. На час фіксації, повідомляє ОПОРА, Центральна виборча комісія офіційно ще не зареєструвала жодного кандидата із вказаних вище партій у загальнодержавному окрузі на позачергових виборах народних депутатів України.
В окрузі №164 виявлено білборди Богдана Яциковського (Радикальна партія Олега Ляшка) із написами «Україні, Тернопільщині, Кременцю потрібні радикальні зміни». В окрузі № 166 ОПОРА зафіксувала білборди, сітілайти та плакати із зображенням народного депутата Миколи Люшняка та написами «13-14 липня загальнонаціональна проща до Зарваниці» і «За мир в Україні під покровом Богородиці». Також в цьому окрузі зустрічаються білборди із зображенням Романа Василіцького та з гаслом «Стань змінами. Об’єднання Самопоміч». Подібні білборди представника «Об’єднання «Самопоміч» Тараса Навольського наявні в окрузі №167. В усіх із зазначених випадків на друкованих рекламних продукціях вказані вихідні дані.
У Тернопільській області досі зустрічаються рекламні щити із привітаннями з Великодніми святами та зображеннями народних депутатів або представників політичних партій чи місцевих організацій. В окрузі №163 зафіксовані білборди Андрія Цибульського («Українське об’єднання патріотів – УКРОП»), в окрузі №164 – нардепа Михайла Головка (ВО «Свобода») і Богдана Яциковського (Радикальна партія Олега Ляшка), а в окрузі №165 – Володимира Гача. Жоден із вказаних вище осіб станом на 11 червня не був зареєстрований кандидатом у депутати Верховної Ради в одномандатних виборчих округах Тернопільської області. «Оскільки особи та партії, які ведуть рекламну кампанію в Тернопільській області, ще не є суб’єктами виборчого процесу, то ми не можемо говорити про порушення Закону України «Про вибори народних депутатів», – коментує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області Ольга Галушка. – Політичним партіям та кандидатам, які планують брати участь у позачергових парламентських виборах 21 липня 2019 року, слід пам’ятати, що їхня діяльність повинна відповідати вимогам Закону України «Про вибори народних депутатів України», зокрема, принципу рівності прав та можливості, що забезпечується забороною використання під час фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчих фондів. Обмеження щодо ведення передвиборної агітації містять статті 45 та 70 Закону».
Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до Календарного плану основних організаційних заходів з підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України, 24 травня 2019 року стартував виборчий процес, а реєстрація кандидатів триватиме до 25 червня включно. У частинах 2 і 3 статті 45 Закону України «Про вибори народних депутатів України» вказано, що партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному окрузі, та кандидати у депутати в одномандатних округах для фінансування своєї передвиборної агітації зобов’язані утворити власний виборчий фонд, що формується в порядку, встановленому цим Законом. Фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів з інших джерел, незалежно від наявності погодження з партіями – суб’єктами виборчого процесу чи кандидатами у депутати, забороняється. Відповідно до частини 1 статті 70 цього ж Закону партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі та кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про їхню реєстрацію.

14.06.2019, 11:39
575 Переглядів