ОПОРА провела тренінг щодо виборчого законодавства для правоохоронців Тернопільської області

25.02.2019, 10:55
224 Переглядів

Більше 50 правоохоронців Тернопільської області 21 лютого взяли участь у тренінгу «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу», який провели громадські омбудсмени із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА Марія Цип’ящук та Володимир Гарієвський.

 Під час заходу спікери розповіли про виборчий цикл, його тривалість, про суб’єктів виборчого процесу та типові порушення законодавства. Правоохоронці спочатку в малих групах, а потім назагал, обговорювали реальні ситуації під час виборчого процесу, ідентифікували порушення та озвучували алгоритми реагування на них. При цьому вони дискутували та ділилися власним досвідом.

«Наші цілі – сприяти тому, щоб правоохоронці, як співробітники органів превенції, так і співробітники слідчих управлінь та відділів, мали змогу більш ефективно та якісніше розслідувати і попереджати виборчі правопорушення та виборчі злочини. У зв’язку з тим, що вибори не відбуваються постійно, ми розуміємо, що це не є пріоритетні статті ані в Кримінальному кодексі України, ані в Кодексі України про адміністративні правопорушення, з якими кожного дня працюють правоохоронці. Таким чином на рівні домовленості між Міністерством та Нацполіцією реалізовується така спільна програма обміну досвідом, я би це назвала в першу чергу, і навчання», – пояснює омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА та тренер Марія Цип’ящук. 

Своєю думкою також поділився учасник тренінгу, заступник начальника Тернопільського відділку поліції Ярослав Мудрий«Навчання є корисним, адже тут багато цікавої та нової інформації. Є можливість обговорити реальні ситуації та приклади, підняти судову практику, а також поговорити про нюанси, які виникають під час виборчого процесу, не тільки з представниками ОПОРИ, але в колі працівників поліції з різних регіонів області»

«Вважаю, що навчання є доцільним, не зважаючи на досвід роботи. Оскільки вибори відбуваються не кожного року, є моменти, які забуваються. Все, що тут обговорювалося, я занотував, щоб поділитись з особовим складом. Записував навіть те, що знаю, щоб потім мати можливість ще раз перечитати і не допускати помилок під час виборчого процесу. Загалом, я радий, що сюди приїхав. Приємним є спілкування з колегами та представниками ОПОРИ», – розповідає начальник сектору превенції Шумського відділення, майор поліції Олександр Вергун.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.

25.02.2019, 10:55
224 Переглядів