Тернопільщина: зафіксовано розбіжності в двох примірниках одного протоколу ДВК

03.04.2019, 21:19
211 Переглядів

Під час засіданні окружної виборчої комісії територіального виборчого округу №166 виявлено, що у першому та другому примірнику протоколів відрізняються дані. Ця проблема стосувалася двох виборчих дільниць округу. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ. 2 квітня, під час засідання окружної виборчої комісії №166 щодо встановлення підсумків голосування в межах цього територіального виборчого округу, було складено відповідний протокол. Коли голова комісії зачитав дані протоколу для ознайомлення перед його підписанням, член комісії від кандидата Руслана Кошулинського Олена Заноз вказала на те, що у даних протоколу щодо дільниці №610186, село Русилів Бучацького району, є помилка.

За її словами стало зрозуміло, що в примірнику протоколу з цієї дільниці, яку отримав член ДВК від кандидата Кошулинського, вказано, що за Кошулинського на цій дільниці проголосували 12 осіб. А в першому примірнику протоколу, який ця ДВК передала окружній виборчій комісії, зазначено, що кількість голосів за Кошулинського становить нуль, натомість за Корнацького – 12.

https://youtu.be/IMu82ZRi3rs

Члени окружної виборчої комісії перевірили цю інформацію і виявили, що дільнична виборча комісія в ОВК подала два примірники протоколу з переплутаними даними. У першому примірнику в графі кількості голосів за Кошулинського вписано «нуль», а за Корнацького – 12. У другому примірнику навпаки, за Кошулинського – 12 голосів, а за Корнацького – нуль. При перевірці, виявилося, що подібна помилка є також у першому та другому примірниках протоколу з дільниці №610679, село Лазарівка Монастириського району. Відрізнялися результати голосування за кандидатів Журавльова та Зеленського. У першому примірнику було вказано, що за Журавльова проголосували 16 виборців, а за Зеленського – нуль, а в другому примірнику навпаки, за Журавльова – нуль, а за Зеленського – 16.

У результаті обговорення описаної вище ситуації, ОВК округу №166 вирішила зобов’язати дільничні комісії, які допустили помилки, скласти уточнені протоколи. 3 квітня ці ДВК привезли уточнені протоколи до ОВК, на основі яких окружна комісія теж склала уточнений протокол про підсумки голосування в межах територіального виборчого округу №166.

Відповідно до частини 7 статті 82 Закону України «Про вибори Президента України» у разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців, помилок, неточностей, які можна усунути без повторного підрахунку голосів виборців, окружна виборча комісія приймає рішення, зобов’язати дільничну виборчу комісію виправити виявлені недоліки шляхом складання протоколу з позначкою «Уточнений».

Відповідно до частини 8 статті 83 Закону окружна виборча комісія зобов’язана встановити підсумки голосування в межах територіального виборчого округу не пізніше ніж на п’ятий день з дня проведення виборів незалежно від кількості виборчих дільниць. Протокол про підсумки голосування невідкладно після підписання транспортується до Центральної виборчої комісії.

03.04.2019, 09:19
211 Переглядів