Динаміка патріотичних настроїв українців

21.08.2018, 15:29
276 Переглядів

За результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» у серпні 2018 року, патріотами своєї країни вважають себе 82% громадян України (стільки ж як і у 2017). Тільки 13% мають протилежну думку, ще 5% не змогли відповісти.
У всіх макрорегіонах України загальна кількість патріотично настроєних громадян перевищує 75%: на Заході таких 85%, у Центрі – 84%, на Півдні – 79%, на Сході – 76%.
За період досліджень зафіксовано найбільшу кількість тих, хто підтримав би проголошення Незалежності України, якби сьогодні перед ними постав такий вибір – майже 80% (у 2012 році таких було 62%). Лише 13% висловили протилежні міркування, ще 7% вагалися з відповіддю.
Найбільше тих, хто підтримує проголошення Незалежності України, на Заході (93%). У Центрі таких респондентів 82%, на Півдні – 72%, на Сході – 63%. Тих, хто має протилежну думку, найбільше у південно-східних областях (від 20 до 25%). Також відносно більше тих, хто не підтримав би сьогодні Незалежність нашої держави серед старшого покоління, бідніших верств населення та осіб з нижчим рівнем освіти. Підтримка Незалежності чітко корелюється із почуттям патріотизму: чим вищий рівень патріотичних почуттів, тим більше вони підтримують проголошення Незалежності України.
За останні 8 років зросла кількість тих, хто ідентифікує себе громадянином України: якщо у 2010 році тих, хто міг себе так назвати було 57%, то у 2018 році таких опитаних вже 66%. Цьогоріч зафіксовано найменшу за час досліджень кількість тих, хто ідентифікував себе як жителя свого регіону, міста, села (19%), а також тих, хто б просто назвав би свою національність (13%). Водночас помітно у порівнянні із опитуванням 2014 року зростання кількості тих, хто обрав би альтернативу «просто людина» (до 29%, у 2012 таких респондентів було 24%, 2010 – 26%). 10% опитаних назвали як ідентифікатор свою родинну роль, 9% вважають себе «громадянином світу». По 6% опитаних характеризують себе як «радянська людина» та «європеєць». Також 5%, відповідаючи на питання «Хто я такий?», назвали б свої релігійні переконання, 3% – професію, рід заняття.
• «Громадянин України», як ідентифікатор, хоча і є домінуючим у всіх регіонах України, водночас прослідковуються і відмінності. Так, у Центрі респондентів, які обрали цю альтернативу – 74%, на Заході – 67%, на Півдні – 61%, на Сході – 55%.
• За національною ознакою частіше ідентифікували б себе мешканці західних областей. Асоціація із «радянською людиною» притаманна більше жителям південного та східного макрорегіонів, людям старшого віку. Ототожнюють себе із «європейцями» більшою мірою жителі Заходу та Центру, а також молодь.
Майже 70% опитаних вважають скоріше Україну, а не Росію спадкоємницею Київської Русі. Протилежної думки дотримують лише 9%. Ще 6% вважають, що ані Україна, ані Росія не можуть претендувати на спадок Давньоруської держави. За 10 років тих, хто вважає Україну спадкоємицею Київської Русі, побільшало (у 2008 році таких було 54%), а тих, хто дотримується протилежної думки, поменшало (у 2008 тих, хто говорив так про Росію було 18%).
Частіше за інших про Україну у цьому питанні заявляли респонденти Західного та Центрального макрорегіонів (по 79%). На Півдні та Сході таких опитаних зафіксовано більше половини. Водночас від 20 до 25% у цих областях нічого не змогли відповісти на це питання, а у східних регіонах взагалі кожен четвертий вважає спадкоємицею Київської Русі Росію. Чим вищий рівень патріотизму опитаних, тим частіше вони зазначали, що саме Україна є спадкоємицею Київської Русі.
• 52% опитаних зазначили, що саме Українська Православна Церква (Київський Патріархат) скоріше має право вважатися історичною правонаступницею Православної церкви, утвердженої в Київській Русі 1030 років тому. Про Українську Православну Церкву (Московський Патріархат) як правонаступницю говорили 12%, 3% обрали Українську Автокефальну Православну Церкву, 2% – Російську Православну Церкву, 5% – іншу. 27% респондентів не змогли визначитися у цьому питанні.
За 10 років кількість тих, хто вважає, що УПЦ (КП) має право вважатися історичною правонаступницею Православної церкви, утвердженої в Київській Русі 1030 років тому, збільшилося більш ніж у півтори рази. Частіше за інших про правонаступність УПЦ (КП) заявляли жителі Заходу та Центру, мешканці сіл. Також така думка домінує серед прихожан УПЦ (КП), та УГКЦ. Натомість більшість віруючих УПЦ (МП) вважають свою конфесію правонаступницею Православної церкви, утвердженої в Київській Русі 1030 років.

Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність:

2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%.

Терміни проведення: 3-10 серпня 2018 р.

21.08.2018, 03:29
276 Переглядів