Ставлення українців до створення Єдиної Помісної Церкви. Жовтень 2018

17.10.2018, 12:27
226 Переглядів

Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність:2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,2%. Терміни проведення: 27 вересня – 4 жовтня 2018 р.

  • Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», 54% опитаних позитивно ставляться до ідеї створення в Україні Єдиної Помісної Церкви. Протилежної думки – 19%, висловлюються байдуже щодо цього – також 19%.
  • Найвищий рівень підтримки ідеї Єдиної Помісної Церкви на Заході (68%) та у Центрі (58%). Водночас на Півдні прихильників цієї ініціативи не менше 45%, а на Сході – 37%. Слід зазначити, що у південно-східних областях, на відміну від іншої частини України, фіксується відносно більша кількість тих, хто байдуже, або ж негативно ставиться до цієї теми (близько чверті респондентів у кожній категорії).
  • Високий рівень підтримки ідея Помісної Церкви має серед найстарших опитаних (61%). Серед молоді таких близько 45%, серед представників середнього віку – 51%. У розрізі конфесій найбільшу підтримку ініціатива щодо автокефалії має серед прихожан Української Греко-Католицької Церкви та Української Православної Церкви (КП). Загалом у цих категоріях рівень підтримки ідеї Єдиної Помісної Церкви становить більше 75%. У середовищі прихожан інших конфесій таких опитаних близько половини. Серед тих, хто вважає себе віруючим, але не відносить себе до жодної конфесії – 43%, невіруючих – 29%. Найбільший спротив ідея Помісної Церкви має серед прихожан Української Православної Церкви (МП), де більше половини негативно ставляться до цього. Попри це, майже третина серед них (28%) прихильно ставляться до автокефалії.
  • 36% усіх опитаних вважають, що створення Єдиної Помісної Церкви скоріше об’єднає країну, 23% стверджують, що ця ініціатива жодним чином не вплине на консолідацію суспільства. Водночас 24% говорять про можливий розкол. Найбільше про розкол після отримання автокефалії говорять на Сході (34%) та серед прихожан УПЦ (МП (57%). При цьому, у інших категоріях (регіональних, вікових, конфесійних) тих, хто вважає, що створення Помісної Церкви швидше об’єднує країну, більше ніж тих, хто протилежної думки.
  • 30% усіх опитаних вважають, що очолити Єдину Помісну Церкву повинен Патріарх Філарет (УПЦ (КП). 7% вважають, що очільником має стати Митрополит Онуфрій (УПЦ (МП), 3% – Митрополит Макарій (УАПЦ). 11% вважають що жоден з них не повинен очолювати Помісну Церкву. 42% поки не сформували стосовно цього питання своєї думки. У середовищі тих, хто позитивно ставиться до створення Єдиної Помісної Церкви тенденції щодо підтримки можливих очільників цього утворення подібні: Патріарх Філарет користується підтримкою 50%, Митрополит Онуфрій – 5%, Митрополит Макарій – 4%. Третина цієї категорії поки не має думки щодо можливого Глави Єдиної Помісної Церкви.
  • Патріарх Філарет як можливий очільник Єдиної Помісної Церкви користується найбільшою підтримкою серед прихожан Церкви, яку він очолює (57%). В середовищі інших конфесій його підтримка дещо нижча. Серед прихильників УГКЦ таких 31%, представників інших конфесій – 21%, просто віруючих без конфесії – 20%. Натомість серед прихожани УПЦ (МП) очільником Єдиної Помісної Церкви швидше бачать Митрополита Онуфрія (29%). Водночас кожен десятий тут не проти, щоб після отримання автокефалії Помісну Церкву очолив Патріарх Філарет.
  • 34% опитаних довіряють Папі Римському Франциску (16% не довіряють), 30% довіряють Патріарху Філарету (17% не довіряють), 20% довіряють очільнику Константинопольської Православної Церкви Варфоломію Першому (13% – не довіряють), 19% довіряють Главі Греко-Католицької Церкви Архієпископу Святославу (12% – не довіряють), 16% довіряють Предстоятелю УПЦ (МП) Онуфрію (28% – не довіряють), 13% довіряють Предстоятелю УАПЦ Макарію (12% – не довіряють). Лише 13% довіряють Патріарху Російської Православної Церкви Кирилу (37% – не довіряють).
  • Папа Римський, Патріарх Філарет, Варфоломій Перший, Архієписокп Святослав та Митрополит Макарій користуються найвищим рівнем довіри на Заході країни. Митрополит Онуфрій користується відносно вищим рівнем довіри на Півдні, Патріарх РПЦ Кирил – на Півдні та Сході. Очільники Церков користуються вищим рівнем довіри серед старшого покоління.
  • Слід зазначити, що окремі церковні діячі користуються повагою серед прихожан інших конфесій, аніж вони очолюють. Так, Папа Римський Франциск попри високий рівень довіри серед греко-католиків має високий рівень довіри також і серед прихожан УПЦ (КП). До Патріарха Філарета позитивно ставляться як прихильники УПЦ (КП), так і УГКЦ. Подібне ставлення і до Варфоломія Першого. Архієпископ Святослав користується відносно високим рівнем довіри серед прихожан УПЦ (КП), Митрополит Макарій – серед УПЦ (КП) та УГКЦ. Натомість Митрополит Онуфрій та Патріарх Кирил користуються відносно вищим рівнем довіри виключно серед прихожан УПЦ (МП).
17.10.2018, 12:27
226 Переглядів