Безкоштовне навчання в Європі – це реальність!

05.12.2017, 14:23
373 Переглядів

   Завтра, 6 грудня, о 17.00 в актовому залі тернопільської школи №4 ( вулиця Грушевського, 2 ) відбудеться надзвичайно цікава подія. З майбутніми випускниками       та їхніми батьками – не лише названої школи, а й усіма бажаючими – зустрінуться представники університетів Словаччини, в яких українські студенти можуть навчатися … абсолютно безкоштовно. Про європейську освітню програму «Free Student», завдяки якій таке стало можливим, розповідали вчора в Тернопільському прес-клубі її представники – голова громадської організації «Словацько-Українське культурно-освітнє товариство» Роман Фрич та доцент Кошицького технічного університету, завідувач кафедри менеджменту у виробничій сфері цього навчального закладу  Міхал Балог.

Програма «Free student» – це перший масштабний проект безкоштовного навчання українських студентів в державних університетах Словацької Республіки, що фінансується її урядом.  І передбачає він не лише безкоштовний процес навчання,

а й забезпечення місцями в гуртожитках та харчуванням за пільговою вартістю. Окрім того, як розповів Роман Фрич, студенти мають можливість навчатися на мовних курсах з наступним отриманням відповідного сертифікату. А кращі з них (таких приблизно четверта частина) ще й  будуть отримувати стипендії. Важливим є також те, підкреслив Роман Фрич, що дипломи словацьких державних університетів, які отримають українські студенти після завершення навчання, є дійсними не лише на території Євросоюзу та в Україні, а й у США, Канаді та Австралії.

   Щодо спеціальностей, які можна здобути, то серед технічних найпопулярнішими є «менеджмент виробництва», «автомобілебудування» та «комп’ютерна підтримка виробничих технологій», а серед гуманітарних – ті, що стосуються вивчення іноземних мов, менеджменту в сфері туризму та медичної сфери. До речі, для студентів, які отримали в українських вузах ступінь бакалавра, є можливість взяти участь в програмі з метою продовження навчання і здобуття ступеня магістра вже в словацьких вищих навчальних закладах.

   Особливістю цьогорічної програми «Free student» є те, що абітурієнти проходитимуть тільки співбесіду – без тестування, як у минулі роки. Це стало можливим завдяки тому, що раніше випускники українських шкіл постійно демонстрували високий рівень знань і під час тестування, і під час навчання. Співбесіда ж із бажаючими навчатися у Словаччині відбуватиметься безпосередньо в Тернополі і українською мовою.

   Багато цікавого про навчальний процес, побут та дозвілля українських студентів у Словаччині розповів на прес-конференції вже згадуваний  завідувач кафедри менеджменту у виробничій сфері Кошицького технічного університету Міхал Балог. А доповнили його матері студентів з Тернополя, які там зараз навчаються – Тетяна Миць та Мирослава Шевчук. Про все це буде нагода дізнатися і на завтрашній зустрічі в актовому залі тернопільської ЗОСШ №4.

За додатковою інформацією також можна звертатися за телефонами:+421917609587 та +380635478288.  А зареєструватись у програмі та уточнити деталі проекту – на сайті www.free-student-slovakia.org

05.12.2017, 02:23
373 Переглядів