Виконання Стратегії розвитку громади розпочинається з впровадження Програми місцевих ініціатив

03.05.2017, 16:42
150 Переглядів

Відбулася нарада керівництва Почаївської міської ради з активом громади щодо початку впровадження «Стратегія розвитку Почаївської міської об’єднаної територіальної громади на 2017-2027рр.». Головною темою розмови було обговорення Програми впровадження місцевих ініціатив Почаївської міської об’єднаної територіальної громади на 2017 рік. У нараді взяли участь міський голова, депутати, члени виконкому, представники громади. На нараду також були запрошені експерти Тернопільської обласної громадської організації «Гуртом!».

– Впровадження Стратегії розвитку громади ми розпочинаємо з реалізації Програми впровадження громадських ініціатив. – зазначив заступник міського голови Андрій Чубик. – Адже успішність нашого стратегічного розвитку напряму залежить від активної участі мешканців громади. Програма складається з двох етапів. На першому етапі буде проведено пілотний конкурс громадських проектів «Бюджет громадських ініціатив-2017». Цей етап включає реалізацією найкращих проектів вже в цьому році. На другому етапі, в вересні-жовтні, пройде конкурс для визначення проектів-переможців, які будуть профінансовані в 2018 році.

Експерт ТОГО «Гуртом!» Ігор Ковалик розповів присутнім, як подібні ініціативи впроваджуються в інших громадах, що з найкращого досвіду можна запозичити Почаївській громаді, а яких помилок бажано уникнути. Також він коротко зупинився на завданнях проекту «Експертна підтримка впровадження Стратегії розвитку Почаївської об`єднаної громади», який виконується за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Міський голова Василь Бойко наголосив, що у бюджеті на громадські ініціативи зарезервовано 70 тисяч гривень:

Бюджет громадських ініціатив – це гарна можливість розвитку взаємодії міської ради і громади. І тут, на мою думку, важливим є наступне. Міська рада прийняла рішення про виділення частини міського бюджету для втілення найкращих громадських ініціатив. Загальна сума коштів, зарезервованих в 2017році для програми впровадження місцевих ініціатив, складає 70000 гриивень.

Нам необхідно вчасно донести до людей інформацію про конкурс. Для цього ми задіємо сайт міської ради, соціальні мережі, будемо розповсюджувати друковану інформацію про конкурс. У поширені серед громади інформації про конкурс ми будемо вдячні допомозі волонтерів з числа мешканців громади. Нам потрібно також навчити людей, як правильно підготувати свої проекти для подачі їх на конкурс. І в цьому допоможуть експерти ТОГО «Гуртом!» Ігор Ковалик та Сергій Хлєбас, котрі разом з нами розробляли в 2016 році Стратегію розвитку Почаївської громади. Принагідно, я хочу подякувати Міжнародному фонду «Відродження» за надання фінансової підтримки при розробці нашої Стратегії.

Проведення Конкурсу громадських проектів-2017 складається з розробки нормативної бази, інформаційної кампанії, оцінки проектів та визначення переможців, реалізації громадських проектів та оцінки якості їх виконання. Одним із перших кроків є створення організаційного комітету Конкурсу. Учасники наради обговорили завдання оргкомітету та кандидатури до його складу. Перше засідання оргкомітету заплановано на п’ятницю, 5 травня. На ньому буде обговорено пакет документів, які регламентують проведення Конкурсу.

Сергій Хлєбас

03.05.2017, 04:42
150 Переглядів