Волонтерство – рух, що об’єднує Україну

21.01.2015, 09:00
346 Переглядів

Круглий стіл на таку тему відбувся у Тернопільському прес-клубі. Участь у ньому взяли представники волонтерських організацій Тернополя, які розповіли про свою діяльність і місцевим журналістам, і представникам ЗМІ із Сум, Херсона, Дніпропетровська, Донецька, Оденси та Харкова. Зрештою, гості також поділилися інформацією про роботу їхніх волонтерів. «Праця волонтера у сьогоднішніх умовах – це геройсько-жертовна відданість людини, яка з любов’ю до свого народу, своїх співвітчизників часто ризикуючи життям допомагає іншим, а саме – українським військовим, переселенцям, мешканцям сходу, – наголосив отець Іван Гуня, який уже безліч разів побував на Донбасі. – Волонтерський рух дуже активний і на східних теренах. І волонтери з інших регіонів дуже тісно співпрацюють з ними. Саме вони розвозять допомогу і людям, і воякам то тих крайніх точках, бо знають різні стежки-доріжечки». Без цієї жертовності, волонтерської роботи, наша армія і наші бійці не змогли б нічого зробити, тому що не мали б ні засобів, ні морально-духовної підтримки, каже отець. «Цей час Революції гідності та війни показав велику, світлу душу українця. І масштаби волонтерського руху просто вражають», – додав отець Іван Гуня.

Представники Логістичного центру допомоги бійцям АТО, який започаткували сім громадських організацій,  поділилися власним досвідом волонтерської роботи, розповіли про організацію діяльності, про суворий облік пожертв за допомогою програмного забезпечення, яку спеціально для волонтерів розробили тернопільські підприємці. Вони, розповіли волонтери, готові ним поділитися безкоштовно.  «Волонтерство стало частиною нашого життя. Ми поступово набираємо досвіду, з яким із задоволенням ділимося із волонтерами з інших регіонів. Раді, коли нам підказують і завжди готові дослухатися до досвіду інших громадських об’єднань та рухів. Активно співпрацюємо із волонтерами на Донбасі, у прифронтових областях, а також із доброчинцями з-за кордону», – зазначили представники Логістичного центру. До речі, вони постійно звітують про діяльність перед громадою у соцмережах.

Лікарі із громадської організації «Білі берети» займаються тим, що інструктують Збройні сили, Нацгвардію, добровольчі батальйони щодо тактичної медицини, тобто  це взаємодопомога, самодопомога на полі бою. «Тактична медицина суттєво відрізняється від цивільної. Ми визначили для себе ціль і працюємо у цьому напрямку уже чотири місяці – виїжджаємо в зону проведення АТО, проводимо там вишколи для особового складу, бійців та медиків, які перебувають там. Без перебільшення, ми єдина група в Україні, яка займається тактичною медициною і виїжджаємо на саму передову. На цих виїздах ми намагаємося якомога більше навчити хлопців, як собі дати раду і як допомогти побратиму, – розповіли волонтери «Білих беретів». – Учасники нашої групи запрошені до роботи у комітетах та робочих групах при Міністерстві оборони, метою яких є створення єдиної парадигми тактичної медицини. На жаль, функціонери старої «закалки» МО  не розуміють усієї важливості цього питання. Хлопці на передовій нам не раз говорили – коли б вони мали такі навички, яких їх навчили, багатьох поранених можна було б врятувати».

Розповіли про волонтерський рух у їхніх регіонах і гості з Херсона та Сум. «У Херсоні діє багато волонтерських центрів, – зазначила голова Херсонського прес-клубу Оксана Жіляєва. – Наша діяльність розпочалася у березні, коли був анексований Крим і з’явилося багато біженців з півострова.  У нашому місті був створений перший волонтерський центр в Україні. До нього увійшли громадські організації, які брали участь у Майдані. На сайті Херсонської облдержадміністрації виставляємо всі звіти, всі рахунки, раз в тиждень оновлюємо інформацію. Допомагаємо і бійцям на передовій, а також і тим воякам, які базуються на Херсонщині на кордоні із Кримом».

Голова Сумського прес-клубу Алла Федорина розповіла, що у їхній області волонтери об’єдналися в «Сумські волонтерські сили». «Хлопці щотижня виїжджають на Донбас і возить допомогу тим, хто її потребує, – каже Алла. – Маємо в місті та області  і  «Кухонну сотню», яка готує для солдат  сухі борщики та інші смаколики. Є добровольці, які ремонтують техніку, є ті, хто плете маскувальні сітки. А при Сумському артилерійському полку створили офіційний благодійний фонд допомоги і артполку, і родинам тих, хто у ньому служить».

Учасники круглого столу наголосили, що подібні зустрічі дуже корисні, адже обмін досвідом є запорукою розвитку власних організацій та налагодження активної діяльності. Волонтери та журналісти обмінялися контактами.

Журналісти з Донеччини щиро подякували волонтерам за їхню жертовну діяльність, зазначивши, що така підтримка, така допомога з різних регіонів України їхньому краю, який зараз у вогні, мовить про одне – Україна єдина.

Захід проведено в рамках проекту  підтриманого  ФОНДОМ СПРИЯННЯ ДЕМОКРАТІЇ ПОСОЛЬСТВА США В УКРАЇНІ.

 

21.01.2015, 09:00
346 Переглядів