Вся правда про Тернопільщину очима соціологів

18.12.2018, 16:20
342 Переглядів

З 16 листопада по 2 грудня соціологічною групою «Рейтинг», в рамках проекту «Портрети регіонів», було проведено комплексне опитування серед жителів Тернопільської області. Деякі найцікавіші, на наш погляд, результати, пропонуємо увазі читачів. Отже,
• Лише 9% оцінили політичну ситуацію в країні як спокійну, тоді як в рідній області спокійною ситуацію бачать 45%, а у своєму місті/селі – 62%. Напруженою ситуацію в країні бачать майже 61% опитаних, критичною – 22%. На місцях оцінки стану справ дещо кращі: напруженою ситуацію бачать від 25 до 40% опитаних, критичною – лише близько 5%.
• Аналогічно, правильність напрямку руху країни респонденти оцінюють гірше (18%), ніж області (31%) чи свого міста/села (38%). Менш критично оцінюють напрям розвитку як країни, так і місцевості, жителі малих міст області.
• Водночас, незважаючи на негативні оцінки стану справ, загальні очікування серед мешканців області швидше позитивно-нейтральні. Лише кожен десятий вважає, що стан справ, як в Україні, так і на місцях погіршиться наступного року. Більше половини опитаних вважають, що він не зміниться, а майже чверть взагалі мають оптимістичні сподівання щодо майбутнього. Вищий рівень позитивних очікувань – у в жителів міст.
• Військовий конфлікт на Сході України (78%) та хабарництво й корупція у владі (49%) – дві основні загальнодержавні проблеми за оцінками мешканців області. При цьому на особистісному рівні опитаних швидше хвилюють підвищення тарифів на комунальні послуги (61%), низький рівень зарплат та пенсій (57%), підвищення цін та інфляція (55%).
• Мешканці області оцінюють діяльність місцевої влади значно краще, ніж центральної. Так, 16% опитаних задоволені діяльністю Президента П.Порошенка, 11% задоволені діяльністю Прем’єр-міністра В.Гройсмана і тільки 4% – Верховної Ради. Водночас, близько 90% висловили незадоволеність діяльністю центральної влади.
• Протягом року рівень задоволеності діяльністю обласної державної адміністрації дещо зменшився (з 26 до 22%). 46% зазначили, що задоволені діяльністю міського/сільського голови. Рівень незадоволеності місцевими головами серед мешканців сіл нижчий, аніж в містах області.
• Респонденти частіше бачать зростання рівня корупції загалом по Україні, аніж в області, чи за місцем проживання. 40%-55% опитаних вважають, що ситуація з хабарництвом не змінилася ані на центральному, ані на місцевому рівнях. Про зменшення рівня корупції говорили лише 4-7% опитаних.
• Переважна більшість опитаних незадоволені станом справ у різних сферах та послугах. При цьому в річній динаміці оцінки більшості критерії або зросли, або не змінилися. Найкраща динаміка у екології, стану доріг та сільському господарстві. Відносно краще оцінюють ситуацію зі шкільною освітою, безпекою та екологією. Найгірше опитані висловлюються про розвиток промисловості і підтримку молоді та соціальний захист.
• Серед можливостей в області опитані найкраще оцінили рівень можливість відпочивати та проводити дозвілля, а також жити у безпеці. Найгірше – займатися підприємництвом. Можливості відпочинку, досягнення успіху, пошуку роботи відносно вище оцінюються мешканцями обласного центру та малих міст, жити у безпеці – у селах.
• 73% вважають себе однозначно або скоріше щасливими людьми. Водночас 15% – протилежної думки. Відносно частіше про особисте щастя зазначали мешканці міст, більш молодші та заможніші опитані. З іншого боку кожен шостий мешканець села, а також кожен п’ятий представник старшого покоління вважає себе нещасливим.
• Мешканці області відносно частіше зазначали про культурно-історичну близькість до жителів Львівської та Івано-Франківської областей. Серед сусідніх країн жителі регіону вважають себе близькими до Польщі та дещо менше до Білорусі.
• 32% висловили бажання зайнятися власною справою. 4% опитаних зазначили, що вже є підприємцями. Вищий рівень бажання відкрити власну справу спостерігається серед мешканців міст, молодших та більш заможних. При цьому серед останніх майже чверть заявили, що вже займаються своїм бізнесом. Серед тих, хто висловив бажання відкрити власну справу 34% зазначили, що хотіли б займатися торгівлею. 15% – фермерством, 13% – будівництвом та ремонтом, 11% – автосервісом.
• За останній рік дещо зменшилася кількість тих, хто висловив бажання працювати за кордоном (з 45% до 42%), при цьому 50% з них у майбутньому готові інвестувати зароблені кошти у відкриття власної справи в Україні. Традиційно вищий рівень міграційних настроїв спостерігається серед молоді (65%).
• Лідером президентського рейтингу є Ю.Тимошенко, яку готові підтримати 21,8% тих, хто визначився і буде брати участь у виборах. За А.Гриценка – 15,7%, П.Порошенка – 12,6%, С.Вакарчука – 10,9%, В.Зеленського – 7,7%, О.Ляшка – 6,8%, О.Шевченка – 5,5%, А.Садового – 4,3%, Р.Кошулинського – 3,0%. Рейтинг інших кандидатів – менше 3%. Водночас, кожен шостий мешканець області не визначився з вибором кандидата.
• 43% опитаних очікують, що ситуація в Україні у результаті майбутніх вибрів президента покращиться. 28% респондентів вважають, що ситуація не зміниться, лише 9% стверджують, що погіршиться.
• На думку респондентів, ймовірність фальсифікацій на виборах президента на загальноукраїнському рівні (36%) вища, ніж на місцевому (9%). Ще близько 40-55% допускають незначні фальсифікації.
Загалом у соціологічному дослідженні, здійсненому за методом особистого інтерв’ю, взяло участь 1600 респондентів. Вибірка сформована з урахуванням вікової й гендерної структури області… Похибка становить не більше 2,4%.

18.12.2018, 04:20
342 Переглядів