Військові у Зарваниці молилися за мир та спокій

21.09.2015, 10:13
105 Переглядів

Духовний центр у Зарваниці, що на Тернопільщині, який входить у двадцятку найбільших Марійських святинь світу 18-20 вересня став місцем військової молитви. Тут відбулося уже сьоме за ліком Всеукраїнське військове паломництво, яке пройшло під гаслом “Тільки любов здатна на перемогу!”Цього року бажання взяти участь у паломництві виявила чимала кількість офіцерів, військовослужбовців строкової служби та служби за контрактом підрозділів Збройних Сил та інших військових формувань України та членів їхніх родин. Як зізналися організатори заходу, цього разу ініціатива проведення військового паломництва виходила від самих військових. Зараз воїнам вкрай потрібна духовна підтримка, вони мусять усвідомити, що за них моляться, що вони є ті на кого рівняються, сподіваються і їм виявляють найбільшу вдячність. “Проща мала за мету згуртувати церкву довкола потреб військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань України. Це паломництво має особливе значення, бо ми переживаємо дуже складні часи і наші військові стали в обороні України, — каже військовий капелан Андрій Зелінський, який нещодавно повернувся із зони антитерористичної операції. — Гуртом докладаючи чимало зусиль до справи миру можемо допомогти зреалізувати задумане. І це є найголовніше за що ми молимося. Зараз ті військовослужбовці, які повертаються із зони АТО мають відчути те, що вони нам потрібні, дорогі і важливі, а суспільство і весь український народ справді цінує і готові всіляко підтримати їх. Дуже важливо щоби наша молитва цементувала, з’єднувала нас і це те що вони потребують”.

За покликом серця на військове паломництво до Зарваниці прибули представники різних конфесій. Їх супроводжували духовні настоятелі, військові капелани, священики. За два дні святе місце, де у храмі Пресвятої Трійці зберігається чудотворна ікона Божої Матері, відвідало близько трьох тисяч військовослужбовців Збойних Сил України, МВС України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної служби надзвичайних ситуацій, Державної пенітенціарної служби України та волонтери з різних регіонів держави. Ікона Зарваницької Матері Божої належить до найдавніших ікон України. Ще у 1867 році Папа Римський Пій ІХ коронував ікону, а Зарваниці надав відпустового значення. Ця ікона відома своїми чудотворними властивостями. За роки незалежності України у Зарваниці відбуваються всенародні масові прощі, котрі збирають десятки тисяч прочан із України та зарубіжжя. Неодноразово це маленьке українське село одночасно відвідували до сто тисяч прочан.

Всеукраїнське військове паломництво розпочалося з молитви до Пресвятої Богородиці, після чого відбулася урочиста хода учасників до фігури Матері Божої. До всіх паломників з привітанням та наукою Божого слова звернувся головний капелан для українського війська від УГКЦ преосвященний владика Михаїл Колтун. Владика є керавником Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України. Про військову службу знає чимало, адже свого часу, проходив строкову службу в армії на підводному човні. Єпископ серед числа тих людей, які започатковували паломництво українських військових до Зарваниці.

“Ті хто повернувся з АТО вже відчув силу Божу і дякуватимуть за життя, яке їм Господь Бог зберіг, але серед паломників є й такі, які будуть туди відправлятися. Вони тут відчують підтримку і духовно збагатяться”, — каже владика Михаїл Колтун. За його словами, співпраця вітчизняних Збройних Сил і Церкви розпочалася одразу ж після проголошення Україною незалежності. Військові почали запрошувати священників різних конфесій на ритуали складання військової присяги. Згодом стало зрозумілим, що співпраця армії та церкви є невід’ємною складовою нашого суспільства. У Міністерстві оборони України було створено сектор по роботі з релігійними організаціями. Оборонне відомство підписало меморандум про співпрацю з сімома основними християнськими конфесіями України у якому кінцевою метою визначено створення військового капеланства, яке б могло забезпечити духовні потреби військовослужбовців Збройних Сил.

— Духовна допомога дуже необхідна, особливо там, на передовій, — зізнається поранений під Станицею Луганською ворожим снайпером рядовий служби за контрактом Тарас Остапович з 15 мотопіхотного батальйону, який зараз перебуває удома на реабілітації. Український боєць прибув на милицях до Зарваниці помолитися за бойових товаришів, котрі зараз захищають Вітчизну на Донбасі.

У рамках військового паломництва учасники взяли участь у Хресній дорозі. Кожен капелан проповідував під час однієї з 14 стацій, а військовослужбовці позмінно несли дорогою дерев’яного хреста. Також багато воїнів сповідалися та причастилися.

Паломництво завершилося у неділю 20 вересня Архієрейською Божественною Літургією.

 Василь Лабай, Західний регіональний медіа-центр Міністерства оборони України

Фото автора та Ігоря Крочака

zz2z3z4z5

21.09.2015, 10:13
105 Переглядів