ГМ ОПОРА – як працювали депутати-мажоритарники протягом 2016 року у Верховній Раді

06.12.2016, 09:14
255 Переглядів

У Тернопільському прес-клубі відбулась публічна дискусія на тему “Депутати-мажоритарники Тернопільської області: які здобутки за рік роботи?”. Головною метою зустрічі було підбиття підсумків річного спостереження Громадянської мережі ОПОРИ за діяльністю 105 депутатів-мажоритарників. За депутатською діяльністю народних обранців від Тернопільщини слідкував громадський консультант Андрій Мартишко. Захід здійснювався у рамках Програми USAID “Рада: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво” (виконується Фондом Східна Європа).

До участі в обговорені були запрошенні депутати-мажоритарники які обрані від Тернопільської області та їхні помічники, журналісти та громадські активісти. Під час заходу Андрій Мартишко коротко нагадав усім присутнім, що основною функцію народних депутатів України є робота у пленарному залі парламенту та у парламентських комітетах. Представник ОПОРИ також зазначив, що під час аналізу та оцінки законодавчої роботи депутатів, бралось до уваги 11 критеріїв: відвідуваність комітетів та пленарних засідань (окремо за фактом участі у голосуваннях, письмовою та електронною реєстраціями), кількість зареєстрованих постанов, законопроектів, поданих депутатських запитів та виголошених сутнісних промов. Окрім того, додаткові бали нараховувалися за законопроекти та запити, які стосувалися вирішення проблем виборчого округу/області депутата,  також за законопроекти, які реалізовували положення передвиборчої програми парламентаря.

За результатами моніторингу Громадянської мережі ОПОРА протягом лютого-жовтня 2016 року лідером серед тернопільських депутатів-мажоритарників щодо відвідуваності комітетів є Микола Люшняк (96%), наступний – Олег Барна (89%), трохи нижчі оцінки у Тараса Юрика (79%) та Тараса Пастуха (77%), заключає цей рейтинг Михайло Головко (64%).

Найбільш дисциплінованим серед тернопільських нардепів щодо відвідування пленарних засідань, у межах досліджувального періоду, є Микола Люшняк (98.95%), другим, за цим показником є Михайло Головко (97.89%). Дещо нижчий показник відвідуваності пленарних засідань у Тараса Юрика (96.84%) та Олега Барни (95.79), і найменший у Тараса Пастуха (81.05% ).

Щодо законодавчої роботи, то найвища оцінка у Михайла Головка (96.62899), Микола Люшняк із показником 84.492 займає другу позицію, трохи нижчий показник у Олега Барни (83.492), наступним іде Тарас Юрик (78.52752) і заключає законотворчий рейтинг Тарас Пастух (77.14318).

Якщо враховувати усі критерії моніторингу, то серед 105 депутатів-мажоритарників, представники Тернопільщини займають наступні позиції: Михайло Головко – 7, Олег Барна – 41, Микола Люшняк – 55, Тарас Юрик – 59, Тарас Пастух – 71.

Після представлення результатів моніторингу слухачі запитали Андрія Мартишка, яким чином громадські консультант збирали усю необхідну інформацію і чи є ці рейтинги незалежними та незаангажованими. Представник ОПОРИ відповів, що усі дані для дослідження брались із відкритих та доступних джерел. Інформацію можна перевірити на офіційному веб-порталі Верховної Ради України, на порталах rada4you.org та rada.oporaua.org, та інших інтернет-ресурсах.

06.12.2016, 09:14
255 Переглядів