Держкомтелерадіо закликає державні і комунальні ЗМІ невідкладно почати роздержавлення

28.12.2017, 09:59
147 Переглядів

Державний комітет телебачення і радіомовлення повідомляє, що на сьогодні реформовано лише близько 132 державних і комунальних друкованих ЗМІ зі 700-та, і рекомендує редакціям спільно із співзасновниками невідкладно розпочати реформування. Про це повідомляється на сайті ДержкомтелерадіоУ комітеті нагадують, що завершується другий рік процесу реформування з трьох, визначених Законом України “Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації”. Процес реформування фінішує 1 січня 2019 року.

Відповідно до вимог статті 11 закону про реформування, неподання засновником (співзасновниками) друкованого засобу масової інформації центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації друкованих засобів масової інформації (Міністерству юстиції України), у строк, встановлений частиною першою статті 2 цього Закону, заяви про перереєстрацію відповідного друкованого засобу масової інформації є підставою для визнання свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації недійсним.

Держкомтелерадіо зазначає, що різні обставини призвели до того, що половина учасників  першого етапу не завершили перетворення у 2016 році, а продовжили процес реформування й у 2017 році. Водночас, починаючи з 2017 року, розпочали процес реформування й учасники другого етапу.

Крім того, зазначають в комітеті, законом про реформування не визначено необхідності затвердження переліку учасників другого етапу.

“Враховуючи зазначене, радимо трудовим колективам редакцій спільно із співзасновниками невідкладно розпочати реформування із розумінням того, що процедура перетворення державного або комунального підприємства в інший суб’єкт господарювання та процедура перереєстрації друкованого ЗМІ можуть тривати в окремих випадках більше ніж півроку”, – йдеться в повідомленні.

У комітеті нагадали про інформаційну та правову підтримку учасників реформування: на офіційному веб-сайті Держкомтелерадіо під рубрикою “Реформування друкованих ЗМІ” оприлюднено онлайн-версію посібника “Юридичні аспекти реформування державних і комунальних ЗМІ”, підготовленого партнерами-медіаюристами в рамках проекту “Свобода медіа в Україні” за сприяння Ради Європи та Європейського Союзу. А на сайті Prometheus діє курс для учасників процесу реформування – “Від комунальних до незалежних медіа: покрокова інструкція для редакторів”, де можна зареєструватись для прослуховування курсу.

 

28.12.2017, 09:59
147 Переглядів