Донечка журналіста Віктора Гурняка отримуватиме стипендію Президента

17.01.2018, 17:50
156 Переглядів

Кабінет Міністрів України схвалив підготовлений Держкомтелерадіо проект Указу Президента України «Про призначення стипендій дітям журналістів, які загинули у зв’язку з виконанням професійних обов’язків». Стипендії Президента України будуть призначені Юстині Гурняк, 2012 року народження, доньці журналіста Віктора Гурняка, та Олені Черніковій, 2014 року народження, доньці журналіста Олександра Чернікова.

19 жовтня 2014 року від мінометного снаряду загинув Віктор Гурняк, коли під обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле Слов’яносербського району Луганської області. Його посмертно нагороджено орденом «За мужність» III ступеня. Правозахисна ініціатива «Євромайдан SOS» проголосила його лауреатом у номінації «Людина світла». Йому присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тернопіль» (2015) і нагороджено орденом «Народний Герой України» (посмертно).

Віктор Гурняк навіть на полі бою був активним як журналіст. Його роботи розміщено на виставках у Польщі, Естонії та Німеччині. Зокрема, фотовиставку Віктора Гурняка з майже півсотні світлин із лінії фронту і визволених та окупованих міст зі сходу України «Донбас: війна та мир» відкрили 10 грудня 2014 року в Європарламенті. З 16 по 31 січня 2015 року в Українському національному музеї в Чикаго (США) демонструвалася фотовиставка авторських робіт «Віктор Гурняк: дорога з Майдану».

22 січня 2015 року в бою під Донецьким аеропортом під час виконання військового завдання загинув Олександр Черніков (позивний Репортер) – боєць 9-ї роти 3-го батальйону 25-ї окремої аеромобільної бригади. За життя він працював журналістом у телепрограмі «Губернські хроніки» на 9-му телеканалі Дніпра. Багато глядачів запам’ятали його як автора й ведучого програми «Тема тижня», що виходила на 51-му каналі Дніпропетровської обласної державної телерадіокомпанії. А його інформаційні сюжети ставили у свої випуски новин 51-й, 11-й, 34-й, 27-й телеканали, а також національний телеканал новин «24».

Олександр Черніков посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. У Дніпрі на честь загиблого журналіста назвали вулицю (колишня вул. Красночечелівська). Також 6 грудня 2016 року в Дніпровському національному університеті імені Олеся Гончара урочисто відкрили меморіал Олександрові Чернікову. Саме в цьому виші, на факультеті систем та засобів масової комунікації Олександр здобував фах журналіста.

Нагадаємо, що з метою забезпечення соціального захисту дітей журналістів, які загинули (померли) або яким встановлено інвалідність у зв’язку з виконанням професійних обов’язків, Указом Президента України від 30.04.2002 № 428 було засновано стипендію Президента України.

Стипендії призначаються і виплачуються дітям до 18 років, а дітям-інвалідам – до 23 років. У разі коли діти навчаються за денною формою в навчальних закладах, стипендії виплачуються до закінчення навчання, але не більш як до досягнення ними 23 років. Раніше так само було призначено стипендії дітям загиблих під час виконання службових обов’язків журналістів В’ячеслава Веремія, Дмитра Лабуткіна та Сергія Ніколаєва.

17.01.2018, 05:50
156 Переглядів