Дуже важливо допомогти дітям-сиротам на початку їх самостійного життя

13.06.2019, 13:36
259 Переглядів

Про адаптацію дітей-сиріт до самостійного дорослого життя йшлося вчора на засіданні Тернопільського прес-клубу. Організатори акції – голова Тернопільського обласного благодійного фонду «Майбутнє сиріт» Андрій Назаренко і координаторка програм цього фонду, психологиня Ірина Вакалюк – розповіли про діяльність організації, спрямовану на досягнення цієї мети. Зокрема, про акцію під назвою «Валіза підтримки випускника», яку вони проводять вже протягом трьох років. Суть її полягає в зборі коштів на придбання речей першої необхідності для випускників інтернатів, якими держава, на жаль, не забезпечує. Інший проект, яким займається фонд «Майбутнє сиріт», має назву «На порозі самостійного життя». Це курс тренінгів і майстер-класів для випускників 8, 9 і 10 класів з інтернатів всієї Тернопільської області, де їх навчають спілкуванню, комунікації, кулінарії, правильному поводженню з фінансами та багатьом іншим дуже корисним речам.
У прес-конференції взяли участь і представники інших організацій, які дотичні до піклування про дітей-сиріт. Начальниця управління освіти і науки Тернопільської обласної державної адміністрації Ольга Хома розповіла, зокрема, про роботу закладів інтернатного типу на території області та про існуючі пільги для дітей-сиріт
при вступі у вищі навчальні заклади. Вступ відбувається за результатами ЗНО, але обов’язково має бути прохідний бал. При успішному складанні екзаменів такий студент матиме стипендію в розмірі 5 з половиною тисяч гривень на місяць ( ця сума включає соціальну допомогу від управління соціальної політики).
Заступниця начальника Служби у справах дітей Тернопільської обласної державної адміністрації Майя Шимашис розповіла, що кількість сиріт в інтернатних закладах з кожним роком зменшується. Приміром, з 2013-го року їх стало майже втричі менше, і одна з причин – люди з кожним роком все більше дізнаються про сиріт в інтернатах, і стає все більше бажаючих всиновити таку дитину. Також Майя Шимашис розповіла про вирішення житлового питання для сиріт, які вступають в самостійне життя. За її словами, зараз чекають на надходження 10 мільйонів гривень субвенцій для побудови такого житла, в черзі на яке зареєстровано 55 дітей.
Директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Тернопільській області Ірина Хондогій поінформувала про надання такої допомоги дітям-сиротам. Як вона сказала, всі неповнолітні, згідно із законодавством України, повинні мати можливість користуватися послугами адвоката, тож в Центрі дбають, щоб адвокати в таких випадках були дійсно професійними. «Тим, хто вже повнолітній, автоматично адвоката не надають, – зауважила Ірина Хондогій. – В такому випадку про це потрібно попросити. Так само й в суді – якщо дитина-сирота досягла повнолітнього віку, то вона має попросити надати їй безоплатного адвоката. На жаль, не всі про це знають, тому не звертаються з відповідним проханням у разі потреби».
Директор Тернопільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрій Гордєєв більш детально розповів про надання безоплатної правової допомоги дітям-сиротам. Зокрема, пояснив, що послуги адвокатів в таких випадках оплачуються з бюджету. Взагалі ж безоплатна допомога адвокатів надається всім, хто підпадає під статтю 14 Закону про безоплатну правову допомогу. Але за отриманням консультації до Центру можуть звертатися не тільки такі особи, а будь-хто.

Галина Жук

13.06.2019, 01:36
259 Переглядів