Журналісти із шести регіонів України пізнавали Тернопільщину

20.01.2015, 09:09
213 Переглядів

У рамках проекту «Прес-клуби об’єднують Україну» на Тернопільщину приїхали журналісти із Херсона, Сум, Одеси, Дніпропетровська, Донецька та Харкова. Це для того, щоб ближче ознайомитися із нашим регіоном, його людьми, пізнати традиції, звичаї, обговорити проблеми. А місія таких зустрічей надважлива –  пізнати один одного та побачити, що Україна єдина, велика держава, що жодної ворожнечі, яку намагається посіяти російська пропаганда, немає. Відтак, зустрічалися для того, щоб розвіяти нав’язані стереотипи.

Тернопільські журналісти перед цією зустріччю побували у Херсоні та Сумах і переконалися, що жодних особливих  ментальних розбіжностей між нашими регіонами немає, що усі ми прагнемо  одного – аби не заважали зовнішні вороги будувати наш спільний дім, нашу державу. Якісь певні стереотипи танули під час відвідування кожного регіону. Те саме сталося і на Тернопільщині – тим більше приєдналися до нас і журналісти із Дніпропетровська, Донецька, Одеси та Харкова. Гості отримали повну інформацію і, без сумнівів, передадуть її своїм читачам, глядачам, слухачам.

У час різдвяних свят Тернопільський прес-клуб запросив журналістів до Марійського духовного центру у Зарваниці.  Як розповів отець Микола Медюх, Зарваниця приймає усіх, хто хоче пізнати Бога і немає жодного значення, хто якої конфесії. Священик також наголосив на тому, що кожного дня у духовному центрі  відправляються служби Божі за мир в Україні. Журналісти побачили центр, різдвяні шопки (у тому числі із живими звірятами).  Відвідали гості і єдиний в Україні навчальний заклад нового типу – колегум-інтернат для дівчат «Знамення», де окрім основних дисциплін дівчата 10-11 класів вивчають дисципліни духовно-просвітницького спрямування: християнську етику, етику подружнього життя, релігієзнавство, філософію, основи християнської психології. За словами директора колегіуму Ганни Зварич, жодного значення не має конфесійна приналежність дівчат – тут навчаються і православні, і греко-католики, і римо-католики. Ця установа є комунальним закладом Тернопільської обласної ради.

Журналісти із півдня, півночі, сходу України побачили ще одне диво – церкву, яка розташована у селі Переходи Чортківського району.  Її облаштували місцеві римо-католики у … цистерні.

Колядою, вертепом та віншуваннями зустріли гостей у селі Біла Чортківського району. Сільський голова цього села,  28-річний Володимир Шматько лише на кілька днів  повернувся із зони проведення АТО – пішов туди добровільно, залишивши вдома молоду дружину та однорічну донечку.  Журналістам сказав, що по-іншому не міг би вчинити. Він розповів про сільські будні, проекти та наміри громади, можливості розвитку села.

Гості Тернопільського прес-клубу також побачили у Тернополі найбільшу різдвяну шопку в Україні, побували у краєзнавчому музеї, де мали нагоду доторкнутися до творів «галицького Мікеланджело» – робіт Іоанна Пінзеля, які експонувалися у Луврі,  а постійно перебувають у музеї.  Відвідали журналісти і музей політичних в’язнів та репресованих, який розташований у камерах колишнього КГБ. Про боротьбу українського народу за незалежність гостям розповідав колишній в’язень Ігор Олещук.

Про волонтерський рух, його становлення йшлося на засіданні круглого столу «Волонтерство – рух, що об’єднує Україну», у якому взяли участь представники громадських організацій Тернопільщини. Розповідями про волонтерський рух в інших регіонах України поділилися  гості.

Про це – згодом докладніше.

 Проект реалізовується за підтримки ФОНДУ СПРИЯННЯ ДЕМОКРАТІЇ ПОСОЛЬСТВА США В УКРАЇНІ.

Фото Антона Марчевського

20.01.2015, 09:09
213 Переглядів