ЖІНОЧІ ТА ЧОЛОВІЧІ ПРОФЕСІЇ

08.04.2013, 11:39
230 Переглядів

Згідно з результатами дослідження Соціологічної групи «Рейтинг», майже 60% опитаних підтримують думку, що деякі професії є суто «чоловічими», а деякі – «жіночими». Не згодні з цим – 36%, ще 5% – не визначились. Респондентам було запропоновано оцінити кому більше підходять ряд типових професій: чоловікам, жінкам чи однаково як одним, так і другим. На думку опитаних, такі професії як «міліціонер», «політик», «бізнесмен», «науковець» більше притаманні чоловікам, ніж жінкам. Натомість такі професії як «продавець» чи «секретар» – більше притаманні жінкам. Водночас, «менеджер», «журналіст» чи «лікар» однаково притаманні як чоловікам, так і жінкам.
Так, 56% жінок та 63% чоловіків погодилися, що професія «міліціонер» притаманна більше чоловікам. Водночас, 56% жінок та 64% чоловіків погодилися, що професія «секретар» притаманна більше жінкам, так само 34% жінок і 43% чоловіків погодилися, що «продавець» – більше жіноча професія. В решті випадків відповіді респондентів не були такими категоричними. 30% чоловіків та 22% жінок погодились, що «політик» – це більше чоловіча справа, разом з тим, майже 70% перших і 80% других переконані, що ця професія однаково підходить як чоловікам, так і жінкам.
25% чоловіків та 19% жінок погодились, що «бізнесмен» – це більше чоловіча справа, разом з тим, майже 70% перших і 80% других переконані, що ця професія однаково підходить як чоловікам, так і жінкам. 21% чоловіків та лише 13% жінок погодились, що «науковець» – це більше чоловіча справа, разом з тим, майже 80% жінок і чоловіків погодилися, що ця професія однаково підходить як чоловікам, так і жінкам.
Від 80% до 90% чоловіків та жінок вважають, що такі професії як «менеджер», «журналіст» чи «лікар» однаково притаманні як чоловікам, так і жінкам.
У 14% опитаних жінок та 8% – чоловіків виникало бажання опанувати професію, котра вважається притаманною представникам протилежної статі. Частіше серед молоді і людей з вищим рівнем освіти. Не виникало такого бажання у 80% жінок та майже 90% чоловіків. Майже кожна десята опитана жінка отримувала відмову у працевлаштуванні через стать. Такі відповіді частіше давали респонденти середнього віку з високим рівнем освіти. Разом з тим 6% чоловіків також отримували відмову у працевлаштуванні через стать. 29% опитаних підтримують заборону на вказування статі кандидатів в оголошеннях (рекламі) про вакансії, стільки ж (28%) – не підтримують. Разом з тим, в основній масі – людям або байдуже (33%) або вони не визначились з цього приводу (10%).
Найбільш байдужі до цього питання люди старшого віку. Найбільше підтримують заборону на вказування статі кандидатів в оголошеннях (рекламі) про вакансії люди з вищим рівнем освіти. Жінки і чоловіки однаково ставляться до цього питання. Хіба, що жінки, які отримували відмову у працевлаштуванні через стать набагато більше підтримують цю норму, ніж решта.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші
Вибіркова сукупність: 2000 респондентів
Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)
Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% – не більше 2%, для значень близьких до 10% – не більше 1,3%, для значень близьких до 5% – не більше 1%
Терміни проведення дослідження: 22 – 28 лютого 2013 р.

08.04.2013, 11:39
230 Переглядів