Заклади охорони здоров’я у Тернополі звітуватимуть про використання благодійних внесків

19.10.2016, 14:05
170 Переглядів

Однією з перших проблем, до розв’язання якої долучилася команда Центру громадського контролю «Дій!» в Тернополі, є встановлення прозорості у використання благодійних внесків, які жертвують лікарням. Про це розповів під час прес-конференції  координатор Центру громадського контролю «Дій!» у Тернополі Василь Томчишин. Це питання давно порушує громадськість. Саме тому Центр громадського контролю «Дій!» у Тернополі долучився до дослідження вказаної теми для виведення цього питання в публічну площину.

«На сьогодні досягнуто домовленості з керівництвом міста щодо встановлення типової форми договору для лікувально-профілактичних закладів з благодійними організаціями, способів збору пожертв, а також механізму та строків звітування про використання закладами охорони здоров’я вказаних благодійних внесків. Згідно із домовленостями, медичні заклади повинні публічно звітувати про використання таких благодійних внесків», – зазначив юрист центру громадського контролю «Дій!» у Тернополі Володимир Шевченко.

«Через складну економічну ситуацію керівники лікувально-профілактичних закладів змушені шукати альтернативні джерела наповнення бюджету установи, – констатував начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Тернопільської міської ради Ростислав Левчук. – Останні 6 років держава постійно недофінансовує галузь. Із передбачених коштів 90% йде на заробітну плату, оплату за енергоносії, комунальні послуги тощо. Тих 10%, що  залишається, катастрофічно не вистачає. Саме тому благодійні внески є важливими.  У структурі власних надходжень у медичних закладах міста благодійні внески складають 36%, оренда приміщень – 14%, платні послуги – 50%».

Ростислав Левчук наголосив на тому, що міська рада  тільки «за» прозорість використання таких внесків та унеможливлення будь-яких махінацій у цьому питанні. «Почали з того, що обмежили обіг коштів готівкою – у лікарнях встановлюються термінали, – додав керівник відділу охорони здоров’я. – Головні лікарі зобов’язані на офіційних сайтах своїх закладів надавати інформацію про наявність ліків, які закуплені за бюджетні кошти, отже, у лікарнях вони повинні надаватися безкоштовно хворому. Також головні лікарі зобов’язані щомісячно інформувати громадськість про використання благодійних внесків».

За перше півріччя цього року на потреби медичних закладів міста зібрано 1мільйон  336 тисяч гривень благодійних внесків. Усі ці кошти йдуть на придбання медикаментів, реактивів, розхідних та перев’язочних матеріалів тощо.

 

19.10.2016, 02:05
170 Переглядів