ЗМІ не понесли жодного покарання за приховану рекламу в передвиборчий період — ІМІ

10.11.2014, 16:23
8219 Переглядів

Державна інспекція України з питань захисту прав споживачів у період виборчої кампанії до Верховної Ради України (28 серпня — 26 жовтня 2014 року) не накладала жодних санкцій за порушення встановленого законодавством порядку розповсюдження та розміщення реклами на телебаченні, у тому числі за порушення вимог ст. 9 Закону України «Про рекламу».Про це йдеться у відповіді Держспоживінспекції на запит ІМІ щодо накладання санкцій на ЗМІ за розміщення прихованої реклами у період передвиборчої кампанії.

Також Держспоживінспекція повідомляє, що до них протягом зазначеного періоду не надходили подання Національної ради України з питань телебаченні і радіомовлення та Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі щодо порушення порядку розповсюдження та розміщення реклами на телебаченні, у тому числі щодо порушення ст.9 Закону України «Про рекламу».

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зазначає, що традиційно напередодні виборів парламент виносить постанову про те, що під час виборчої кампанії низка державних інституцій не втручаються у роботу ЗМІ. Але напередодні парламентських виборів 26 жовтня такої постанови не було, тому, за словами медіа-юриста, виникає питання, чому бездіяльні відповідальні органи влади.

«Відповідної постанови ВРУ до парламентських виборів нами на офіційному сайті ВРУ не було знайдено. Крім цього, під час уточнення наданої Держінспекцією інформації, стало відомо, що ще з серпня 2014 року Інспекція не проводить перевірок, посилаючись на заборону з боку ВРУ. У зв’язку з цим, юристи ІМІ надіслали повторний запит до цієї інституції з питаннями щодо того, на основі якого документу обмежено проведення перевірок Інспекції. Навіть, у випадку наявності такої постанови – після закінчення виборчої кампанії, Інспекція повинна була б відновити свою роботу і провести відповідні перевірки, у тому числі і щодо прихованої політичної реклами у ЗМІ», — зауважив Максим Ратушний.

Нагадаємо, згідно з результатами дослідження Інституту масової інформації, що проводилось в Києві та 14 регіонах країни в період передвиборчої кампанії, основними замовниками прихованої політичної реклами в загальноукраїнських друкованих ЗМІ стали Сильна Україна (27% від всіх замовних матеріалів), Опозиційний блок (20%), та партія Батьківщина (16%), Свобода (9%), Народний фронт (8%). В онлайн-виданнях найбільше приховано піарились Батьківщина (23% від загальної кількості прихованої політичної агітації), Опозиційний блок (21%), партія Заступ (14%), КПУ (11%), та Радикальна Партія (10%). Що стосується телеканалів, за даними Телекритики, у передвиборчий період найбільше джинсували телеканали «Інтер», «Україна» і ICTV.

10.11.2014, 04:23
8219 Переглядів