З вакцинами проблем нема, є лише з вакцинацією

27.04.2017, 17:00
248 Переглядів

В рамках «Українського тижня імунізації», який триває з 24 квітня, у Тернопільському прес-клубі відбулася прес-конференція, присвячена проблемам вакцинації населення. Заступник директора «Тернопільського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України» Володимир Паничев наголосив на тому, що в нашій області, як і загалом в державі, ситуація із колективним імунітетом наразі є складною. Таку оцінку дають такі авторитетні організації як ВООЗ та ЮНІСЕФ. І наразі Україна займає останні місця на Європейському континенті за показниками охоплення щепленнями. Стосовно фінансування вакцинації Володимир Паничев зазначив, що є обов’язкові щеплення, які фінансуються державою. В Україні є 10 видів профілактичних щеплень, які можна зробити у лікувальних закладах безкоштовно.
Головний спеціаліст-педіатр управління охорони здоров’я Тернопільської обласної державної адміністрації Майя Голяк розповіла, що проблема вакцинації людей тягнеться ще з вісімнадцятого століття, коли було винайдено саму вакцину . Оскільки далеко не кожен розуміє суть і важливість такої процедури, то проблема залишається актуальною до сьогодні. «Є керовані інфекції, які можна попередити вакцинацією, − зазначила головний позаштатний спеціаліст-епідеміолог управління охорони здоров’я Марія Павельєва. – Вона щорічно рятує мільйони дитячих життів, бо у 95-ти зі 100 випадків діти, які мають щеплення, не хворіють після контакту з інфекцією». А дитячий імунолог Тетяна Черняк в свою чергу наголосила на тому, що керованим інфекціям можна запобігти лише за допомогою вакцинації. За її словами імунна відповідь, яка проявляється у формі певних місцевих реакцій чи незначного підвищення температури, є цілком нормальним явищем. У такому разі, звичайно, слід звернутися до лікаря, але при цьому треба пам’ятати, що саме такою повинна бути реакція організму на введення імунобіологічних препаратів або вакцин.
Також учасники прес-конференції поінформували журналістів, що проблем із забезпеченням вакцинами наразі немає. Є на залишку певна кількість препаратів для щеплення проти дифтерії, правцю, гепатиту В, поліомієліту тощо, і немає випадків, щоб вакцини проти якоїсь інфекції не було в наявності взагалі. Головне, щоб люди зрозуміли, що найкращий спосіб подолати хворобу – це запобігти їй. До того ж вакцина – це єдиний засіб профілактики інфекцій. То чому не убезпечити себе й своїх дітей від недуг, якщо це можна зробити дешево, швидко і надовго?

Дарина Гараган

27.04.2017, 05:00
248 Переглядів