З журналістами обговорили ситуацію щодо гендерної рівності

23.07.2018, 16:26
158 Переглядів

   Гендерний форум для регіональних медіа, що проходив у п’ятницю в Тернополі, став вже другим таким зібранням в Україні ( перший відбувся не так давно у Харкові). Взявши у ньому участь, журналісти Тернопільської та ще семи західних областей мали змогу дізнатися про реальну ситуацію з дотриманням гендерної рівності в українському суспільстві та отримати відповіді на актуальні запитання. Як зазначила на початку свого виступу гендерна експертка, докторка політичних наук Оксана Ярош, щодо гендерного питання продовжує точитися багато дискусій. І хоч уже 12 років в Україні існує закон, який захищає гендерну рівність, ситуація залишається ідентичною тій, що має місце, приміром, з безкоштовними медициною та освітою – право на них затверджене Конституцією, але реалії зовсім інші. «Дуже багато людей ще взагалі не розуміють суті і значення проблеми, а журналісти є якраз тим рупором, які можуть донести потрібну інформацію», – підкреслила, оцінюючи важливість форуму, програмна координаторка ГО «Інтерньюз» Ірина Савченко.

   Учасникам було презентовано порадник «Гендерна чутливість українських медіа» та мапи з відображенням тенденцій висвітлення відповідної тематики регіональними ЗМІ. До речі, задля об’єктивності цих мап командою проекту впродовж двох років було промоніторено 180 тисяч (!) журналістських матеріалів. Відтак докторка соціологічних наук, гендерна дослідниця Олена Стрельник представила дуже цікавий аналіз результатів опитувань щодо сімейних цінностей та ситуації в сучасній українській сім’ї й аргументовано продемонструвала безпідставність цілої низки поширених звинувачень на адресу жіноцтва. В свою чергу Настя Мельниченко, голова ГО «Студена», успішно розвінчала 10 популярних міфів про фемінізм.

   Активне обговорення почутого та запитання, які виникали у журналістів, ще раз підтвердили, що гендерна тематика є надзвичайно актуальною для сучасного українського суспільства.

   Форум відбувся в межах проекту «Гендерний простір сучасної журналістики: від теорії до практики», який здійснюється Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром Волинської області, Незалежною громадською мережею прес-клубів України та за підтримки програми «У-Медіа», що реалізується Інтерньюз в Україні та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Довідка.  

   Слово “гендер” вперше з’явилося в 70-ті роки минулого століття для опису соціально визначених характеристик чоловіків і жінок. Воно означає відмінності в поведінці жінок і чоловіків, взаємовідносини між ними як громадянами та членами суспільства. Гендерна рівність – це рівний правовий статус для жінок і чоловіків. Вона передбачає, що чоловіки і жінки мають однакові умови для реалізації своїх прав та однакові можливості для здійснення свого внеску в національний, політичний, економічний, культурний розвиток, а також рівні права на користування результатами цього розвитку, рівне отримання соціально цінних благ, можливостей, ресурсів, винагород.

23.07.2018, 04:26
158 Переглядів