Корисні онлайн-сервіси для журналістів-розслідувачів

20.09.2017, 11:21
1001 Переглядів

Команда Bihus.info оприлюднила добірку з 18 корисних онлайн-сервісів, які можуть бути корисними для журналістів-розслідувачів. Перелік з’явився на офіційній сторінці проекту. З підбіркою, якою користується команда проекту, можна ознайомитися нижче.
Google Earth – корисний інструмент для роботи з “земельними” розслідуваннями. Тут зберігаються супутникові зображення всієї земної поверхні, фотографії як сучасні, так і історичні. Карти також показують реальність, орієнтуючи вас за часом і місцевості.
Wikimapia.org – онлайн-енциклопедія, мета якої – відзначити і описати всі географічні об’єкти на Землі. Ресурс неофіційний, але інформативний. Будь-який бажаючий може відзначити яку-небудь будівлю або місце. Тут можна знайти дані, яких немає в офіційних джерелах.
За цим посиланням ви знайдете докладні інструкції для детального і точного пошуку інформації в Google з використанням таких знаків, як +, -, “”, |, and, or і інше.
Investigative Dashboard надає користувачам широкий спектр ресурсів та настанов з розслідувальної журналістики. Крім того, на цьому ресурсі – добірки відкритих даних, що мають відношення до різних місць світу – від Абу-Дабі до Замбії. Наприклад, https://data.occrp.org/ буде корисне в роботі з корупційними кейсами
Arachnys Compass – сайт з безкоштовними корпоративними, судовими та інформаційними даними по всьому світу.
Social Searcher – цей онлайн-ресурс дозволяє шукати контент в соціальних мережах, в режимі реального часу і надає глибокі аналітичні дані. Користувачі можуть здійснювати пошук без входу в систему в Twitter, Google+, Facebook, Youtube, Instagram, Tumblr, Reddit, Flickr, Dailymotion і Vimeo.
Yomapic – пошук контенту в соцмережах в залежності від місця розташування.
Twitter Advanced Search – ресурс, що дозволяє зробити розширений пошук Twitter.
Whois Lookup – пошук сервера, контактних даних власника за назвою сайту.
Internet Archive – некомерційна онлайн-бібліотека з мільйонами безкоштовних книг, фільмів, програм, музики, сайтів і багато чого іншого.
FotoForensics – за допомогою цього інструменту можна перевірити, чи була фотографія оброблена в Фотошопі.
Offshore LeaksDatabase – база даних, яка містить зібрані майже за 30 років дані про власність офшорних компаній по всьому світу.
GooglePublic Data Explorer містить дані про найбільші організації світу – від Світового банку до МВФ.
Якщо ви працюєте над історіями, що мають відношення до Європи, скористайтеся European DataPortal. Публічні дані на різні теми, включаючи навколишнє середовище, економіку, освіту, охорону здоров’я і багато іншого.
Якщо ви працюєте з державними документами або першоджерелами, DocumentCloud допоможе вам знайти інформацію про людей, місця і організаціях, згаданих в цих документах.
Якщо ви розслідуєте історію, пов’язану з витратами державних структур у вашій країні, спробуйте знайти інформацію в OpenSpending. Сайт містить 1095 наборів даних з державних витрат в 76 країнах.
littlesis.org– це ресурс, який збирає інформацію про людей з найвпливовіших кіл суспільства.
OpenCorporates пропонує дані про більш ніж 93 мільйони підприємств по всьому світу.

20.09.2017, 11:21
1001 Переглядів