Наскільки прозорим виявився Тернопіль

11.10.2017, 12:47
193 Переглядів

Вчора у Тернопільському прес-клубі було презентовано рейтинг прозорості 100 найбільших міст України, що його визначили фахівці  українського відділення глобальної мережі Transparency International спільно з Інститутом політичної освіти. Оцінку прозорості та підзвітності муніципалітетам вони виставляли на основі 91 показника у 13-ти сферах відповідальності місцевої влади – таких, приміром, як інформація про роботу влади, закупівлі, житлова політика, бюджетування та контракти тощо. Тернопіль опинився на 31-му місці, отримавши 33,5 бала зі 100 можливих. На думку керівника напрямку «Прозорі міста» Transparency International Україна Катерини Цибенко, це непогане середнє місце ( для порівняння, найпрозорішим виявився Львів з його майже 60-ма балами, а «наймутнішим» – Новомосковськ Дніпропетровської області, який набрав лише 8). Найкраща ситуація у нас з такими показниками, як «інформація про роботу місцевої влади», «доступ і участь (громадян – ред.)» та «бюджетний процес». А от показники «житлової політики», «соціальних послуг» та «освіти» отримали …нуль балів. Така низька оцінка, за словами Катерини Цибенко, зумовлена, зокрема, тим, що на сайті нашої міськради відсутня електронна реєстрація заяв на житло та відображення відповідної онлайн-черги, немає інформації про розподіл місць у дитсадках та надання соціальних послуг. Разом з тим вона зазначила, що Тернопіль – одне з тих міст, влада яких попросила надати детальні оцінки для роботи над виявленими проблемами і виправлення ситуації, та закликала представників міської влади врахувати всі надані рекомендації, щоб мати змогу піднятися в рейтингу.

   Детально зупинився на рекомендаціях, наданих тернопільській владі фахівцями Transparency International Україна, керівник регіонального представництва центру «Ейдос» Ігор Процик. По ходу з подачі громадських активістів виникла досить емоційна дискусія про можливість вільного доступу громадян до кабінетів чиновників у приміщенні Тернопільської міськради на Листопадовій.

   В свою чергу представниця міськради, керівник відділу зв’язків з громадськістю та ЗМІ Мар’яна Зварич запевнила присутніх у прагненні головного органу тернопільського самоврядування до максимальної прозорості та його готовності виконати всі рекомендації Transparency International. За її словами, частина вказаних недоліків навіть уже виправлена, так як свій аналіз спеціалісти проводили ще у травні-червні, до сьогодні ж ситуація вже змінилася. Вона також повідомила, що зараз проводиться повна модернізація сайту Тернопільської міськради, і незабаром відбудеться презентація вже оновленого.

11.10.2017, 12:47
193 Переглядів