На роздоріжжі або Інтеграційні ребуси

11.04.2013, 16:37
239 Переглядів

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», 50% опитаних українців підтримують приєднання України до Європейського Союзу. Не підтримують – 37%. Ще 13% – не визначились. Разом з тим 42% опитаних підтримують утворення єдиної держави у складі України, Росії, Білорусі. Не підтримують – 47%. Ще 11% – не визначились. Цікаво, що кожен четвертий українець, який підтримує утворення єдиної держави з Росією, одночасно підтримує і вступ України до ЄС. Враховуючи такі особливості відповідей, респондентам було задане пряме запитання. Отже, на думку опитаних для України підписання Угоди про Асоціацію та Зону вільної торгівлі з Євросоюзом більш вигідне (41%), ніж вступ до Митного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном (38%). 20% – не змогли визначитися.
Порівняно з 2010-2012 роками спостерігаємо тенденції росту прихильників як першого варіанту інтеграції, так і другого. Люди визначаються: за останні два роки кількість «невизначених» у цьому питанні зменшилась з 27 до 20%.
Традиційно Захід, Північ і Центр України більше підтримують Угоду з Євросоюзом. Донбас, Південь і Схід – вступ до Митного союзу. При цьому, Схід і Центр залишаються «перехідними» регіонами, де не спостерігається великої переваги прихильників одного інтеграційного вектору, над іншим. Тут же найбільша кількість тих, хто одночасно підтримує обидва інтеграційних вектори. Молодь, люди з вищою освітою традиційно більше підтримують підписання Угоди про Асоціацію та Зону вільної торгівлі з ЄС, старші – вступ до Митного союзу.

11.04.2013, 04:37
239 Переглядів