На Тернопільщині займаються питаннями ідентифікації дітей, які постраждали від торгівлі людьми

30.01.2018, 23:14
172 Переглядів

Результати проекту «Розбудова спроможності служб у справах дітей, а також персоналу державних дитячих закладів опіки і піклування щодо ідентифікації дітей, які постраждали від торгівлі людьми, та надання їм допомоги в рамках національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми», що його реалізує громадська організація «ТМЖК «Відродження нації», були представлені у Тернопільському прес-клубі. Проект почав реалізовуватися у жовтні минулого року і уже є перші його результати, наголосила  заступник голови правління організації “Відродження нації”  Марина Пасєчник. «Проведена значна робота, яка сприяла підвищенню рівня кваліфікації службовців, соціальних працівників, педагогів, працівників територіальних громад, які безпосередньо працюють з дітьми із груп ризику щодо отримання ними статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми,   реабілітації та реінтеграції  постраждалих дітей, – наголосила пані Марина. –  Важливо, що у 2018 році Представництво МОМ в Україні  відкриває можливість отримання реінтеграційної   допомоги   для  дітей, що опинились у таких ситуаціях, а також сім’ям та закладам, у яких вони перебувають. Такі діти  будуть прийматись до програми як випадок високого ризику потрапляння у ситуацію торгівлі людьми».

В області було проведено ряд тренінгів, у яких взяли участь майже сто осіб. Метою проекту є підвищення рівня виявлення дітей, які постраждали від торгівлі людьми, покращення захисту їх прав та  надання  допомоги в рамках національного механізму взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми. Протягом минулого року в області було виявлено два випадки, які можна класифікувати як такі, де діти постраждали від торгівлі людьми.

За словами  тренера проекту Оксани Шлюсар,  у  2017 році Представництвом Міжнародної міграції в Україні було надано реінтеграційну допомогу 1256 особам, постраждалим від торгівлі людьми. Серед цього числа осіб є  лише 34 дитини. І хоча  цей показник перевищує кількість дітей у 2016 року майже втричі, але у співвідношенні до загальної кількості постраждалих залишається вкрай низьким, – розповіла тренер. – Треба наголосити, що наслідки для дітей, які потрапили у ситуацію торгівлі людьми, украй руйнівні. Вони стикаються з багатьма медичними, психологічними, соціальними та економічними проблемами, потребують довгострокової реабілітації. Діти не можуть адекватно оцінити ситуацію і почуваються винними у тому, що сталося. Тому, питання   важливості ідентифікації неповнолітніх та надання їм реінтеграційної допомоги не втрачає своєї актуальності».

Один із прикладів використання дитячої праці, приміром, –  втягнення дітей у жебрацтво. На жаль, зазначив Петро Тихович, начальник відділу ювенальної превенції ГУ НП у Тернопільській області,що вчиняють злочинні дії та насильство над дітьми, втягуючи їх у жебрацтво. Минулого року майже 30 таких дітей було доставлено до спеціальних соціальних центрів реабілітації.

Олександр Буняк, начальник відділу по боротьбі зі злочинами з торгівлею людьми ГУ НП у Тернопільській області, наголосив, що протягом минулого року виявлено злочинні групи, які втягували людей трудову та сексуальну експлуатацію.

Загалом в області у 2017 році 9 осіб отримали статус осіб, які постраждали від торгівлі людьми. Відповідні служби надавали і надають їм усю необхідну допомогу – соціальна, юридична, психологічна, додала Оксана Шуль, головний спеціаліст відділу у справах сім’ї та молоді ОДА, яка відповідальна за встановлення статусу особи постраждалої від торгівлі людьми.

У рамках проекту  розроблено методичні   рекомендації   щодо  застосування   критеріїв /індикаторів   для виявлення осіб,в тому  числі дітей,  осіб   без   громадянства,    внутрішньо   перемішених   осіб,  які    постраждали   від  торгівлі людьми.

30.01.2018, 11:14
172 Переглядів