ОПОРА підбила підсумки голосування в 2-му турі президентських виборів

23.04.2019, 15:14
271 Переглядів

   Прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА щодо перебігу голосування у другому турі президентських виборів на Тернопільщині відбулася у Тернопільському прес-клубі. Як повідомив регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА Іван Маруняк, під час проведення повторного голосування на виборах Президента України 21 квітня ( як і 31 березня під час першого туру), представники мережі здійснювали паралельний підрахунок голосів виборців. Він проводився на основі даних протоколів дільничних виборчих комісій із статистично обґрунтованої вибірки, яка репрезентує всю Україну. Згідно з такими даними, кандидат Володимир Зеленський набрав 73,2% голосів виборців, а кандидат Петро Порошенко – 24,3% ( похибка може сягати 1,5%). 2,5 відсотка бюлетенів було визнано недійсними.

   За словами Ольги Галушки, координаторки спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області, участь у голосуванні 21 квітня взяло 64% виборців Тернопільщини, що на 2% менше, ніж 31 березня. Найвища явка громадян, як і в першому турі, була в окрузі №165 ( центр – місто Зборів), де проголосувало 66,5% виборців. Щодо порушень, то Ольга Галушка констатувала, що системних, які б могли вплинути на результати голосування, спостерігачами виявлено не було. Разом з тим зафіксовано, що на деяких дільницях бракувало скриньок для голосування, були відсутні інформаційні плакати про кандидатів, фіксувалися спроби виборців проголосувати без паспортів, а також нестача бюлетенів.

   На останньому порушенні детальніше зупинилася громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області Ольга Мазаєва. Зокрема, вона розповіла, що у геріатричному будинку села Петрики під Тернополем виборчих бюлетенів виявилось аж на 30 менше, ніж  виборців в уточненому списку. Ймовірно через те, що у цьому закладі проживають і люди, які зареєстровані за іншою адресою. Втім, за інформацією голови ДВК, скарг від виборців щодо порушень їхніх прав на цій дільниці не було. Тим часом на інших закритих дільницях реєструвалися випадки наявності значно більшої кількості бюлетенів, ніж осіб у списках виборців. В цілому ж, як зазначила Ольга Мазаєва, зафіксовано значно менше порушень, ніж під час першого туру виборів, приміром, не виявлено жодного випадку голосування за померлих осіб, а стосовно відсутності у списках реєструвалися лише поодинокі звернення. При цьому омбудсменка  звернулася до всіх з проханням повідомляти ( в тому числі анонімно), якщо у когось є будь-яка інформація про допущені порушення. «Це потрібно, щоб знайти причини і усунути їх до парламентських виборів», – зазначила вона.

23.04.2019, 03:14
271 Переглядів