Проти чого протестуватимуть і чого вимагатимуть тернопільські профспілки

05.10.2018, 13:30
381 Переглядів

Українські профспілки готуються до Всеукраїнської акції протесту, яка відбудеться 17 жовтня – в Міжнародний день боротьби з бідністю, а попередньо такі будуть організовані у регіонах. У Тернополі протестний мітинг проходитиме 9 жовтня біля пам’ятника Івану Франку. Вчора на прес-конференції у Тернопільському прес-клубі голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний розповів про те, що спричинило протест профспілок та про їх основні вимоги до української влади.

Передусім нагадаємо, що наприкінці вересня на засіданні Президії Федерації Профспілок України було розглянуто надзвичайну ситуацію, що склалася внаслідок порушення Кабінетом Міністрів України законодавчо визначених засад соціального діалогу при формуванні проекту державного бюджету України на 2019 рік, яким фінансово не забезпечуються державні соціальні стандарти і гарантії. ФПУ завчасно спрямувала до Кабінету Міністрів України економічно обґрунтовані пропозиції до проекту держбюджету, однак вони залишилися без розгляду. Зокрема, головою Національної тристоронньої соціально-економічної ради Павлом Розенком навіть не було скликано засідання для розгляду проекту до його подання у Верховну Раду, як це визначено  регламентом. Відтак Уряд вніс проект державного бюджету на розгляд ВР без погодження з представниками соціального діалогу та запропонував занижені норми державних соціальних стандартів і гарантій. Зокрема, розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб ( 1921 грн.) більш ніж удвічі менший  за оприлюднений Міністерством соціальної політики України (4200 грн.)  і майже  втричі нижчий показника, розрахованого ФПУ відповідно до норм чинного законодавства (5167 грн.). Відповідно занижені й розміри посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС, а також мінімальної пенсії та державних соціальних допомог, чим порушуються вимоги ратифікованих Україною конвенцій Міжнародної організації праці. Мінімальна заробітна плата пропонується у розмірі 4173 грн, тобто на рівні, який згідно із Законом України про Державний бюджет – 2018 мав бути встановлений з початку 2018 року. В той же час, за розрахунками ФПУ, зробленими на діючій законодавчій базі та нормах міжнародних конвенцій, цей показник має гарантувати працівникам мінімальний рівень оплати не нижче 7700 грн.

Не враховано і пропозиції профспілок щодо достатнього фінансування галузей бюджетної сфери відповідно до норм чинного законодавства. Заплановані видатки з державного бюджету не забезпечують реалізації гарантованих Конституцією України прав громадян на якісну освіту, охорону здоров’я, соціальне забезпечення. Розрахунок показників бюджету здійснений, виходячи із чисельності населення 35,7 млн осіб.  Натомість станом на 1 серпня цього року, за офіційними статистичними даними, цей показник складає 42,2 млн. Продовжує зростати заборгованість із виплати заробітної плати, розмір якої наблизився до 3 млрд гривень, а в Тернопільській області – до 12,7 млн.  гривень, що майже у тричі більше ніж на початок року. Обурення в суспільстві викликала також заява Уряду про чергове суттєве підвищення ціни на природній газ для населення. Питома вага вартості природного газу у собівартості житлово-комунальних послуг складає понад 80%. Незважаючи на це, Кабінетом Міністрів України передбачено скорочення видатків на пільги і субсидії на оплату таких послуг та придбання палива на 21%.

Присутні на зустрічі з журналістами заступниця голови Тернопільської обласної організації профспілки працівників освіти і науки Оксана Піхурко  та очільник Тернопільської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я Володимир Кузів озвучили проблеми у своїх галузях. Так, зокрема, уряд жодним чином не відреагував на звернення Тернопільської обласної ради від 8 червня цього року про надання додаткової субвенції освітній галузі області. В результаті до кінця поточного року бракує коштів на виплату заробітної плати працівникам освіти і науки у розмірі 177 мільйонів, а працівникам охорони здоров’я – 120 мільйонів гривень. Тому існує реальна загроза невиплати заробітної плати бюджетникам  у четвертому кварталі. Не виконується і постанова Кабміну щодо підвищення з 01.09.2018 року оплати праці педагогічним працівникам  закладів дошкільної, позашкільної, професійно-технічної та вищої освіти із спеціальних дисциплін.

Було на прес-конференції оприлюднено також питання грубого порушення органами державного управління майнових прав профспілок. Як зазначив Андрій Присяжний, шляхом ухвалення неправомірних рішень судів про відчуження об’єктів власності у період 2011-2017 років у профспілок забрано 40 майнових об’єктів, і на даний час в судах різних рівнів розглядається ще понад 80 справ щодо позбавлення профспілкових організацій їх майна.

05.10.2018, 01:30
381 Переглядів