Роман Руснак: «Реформування можна вважати завершеним аж тоді, коли виконані всі норми закону щодо нього»

03.06.2019, 14:05
248 Переглядів

Як відомо, відведений законом на реформування друкованих комунальних та державних ЗМІ термін завершився 1 січня цього року. Для частини газет, де склалися особливі ситуації, Мінюст продовжив його ще на три місяці. Однак по суті процес цей триває досі. Про це  – в розмові з юристом  Тернопільської обласної організації Національної спілки журналістів України Романом Руснаком.

 –  Романе, для роздержавлених  редакцій дуже важливо, щоб була виконана така вимога Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», як надання їм в оренду їхніх приміщень строком не менше ніж на 15 років з розміром орендної плати, встановленим для бюджетних організацій. Яка на сьогодні ситуація з цим в області ?

  – На жаль, лише 4 наших редакції змогли укласти відповідні угоди на 15 років, як того вимагає закон. З решти дехто уклав на рік, дехто – на три, одна перебуває в процесі, і 2 досі ще взагалі не уклали. Як відомо, одна з реформованих редакцій – обласної газети «Свобода» – взагалі не має приміщення.

   В кількох випадках справу загальмували «торги» щодо площі, бо власники не хочуть віддавати всю, яку редакції займали раніше – такі ситуації обласна організація НСЖУ тримає на контролі. Я говорив з кожним редактором, і ми продовжуємо шукати рішення. Направлятимемо листи у відповідні інстанції і нагадуватимемо, що є такий закон, і його треба дотримуватися. Тим більше, що децентралізація продовжується, і невідомо, що буде з власністю на ці приміщення далі, і як та з ким укладати ці угоди потім. Тому для нас важливо «дотиснути» цей процес найближчим часом. Як на мене  – а я займався питаннями реформування газет всі три роки – на сьогодні воно ще не закінчилося. Принаймні, для частини редакцій. А повністю буде завершене якраз тоді, коли угоди на довготривалу оренду та на висвітлення діяльності влади, тобто колишніх засновників, укладуть всі. Не треба забувати і про надання редакціям пріоритетного права на укладення договорів про висвітлення діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, що теж передбачено  Законом. А також про державну фінансову підтримку, яку редакціям обіцяли ще на початку реформування.

З цим другим також є якісь проблеми?

– Більшість редакцій такі угоди уклали. Але в основному це питання вирішується на рівні особистих відносин між керівниками редакцій та представниками влади на місцях. І до мене ніхто не звертався за допомогою в цьому плані чи проханням втрутитися.

– А за якою допомогою редактори зверталися до вас впродовж останніх кількох місяців?

 – Щодо районок, то якихось великих проблем, пов’язаних з реформуванням, у нас в області не було і немає. Хоча повторюю, що реформування можна вважати закінченим аж тоді, коли виконані всі норми закону щодо нього. А останнім часом керівники реформованих газет звертаються вже хіба з суто робочими питаннями по господарській діяльності, які виникали і до реформування. Єдине, що неприємно, це ситуація, яка склалася навколо обласної газети «Свобода». Триває судовий процес. Незрозуміло, чому Тернопільська обласна рада зайняла таку позицію, але щиро вірю, що рішенням суду справедливість буде відстояна, відтак редакція зможе спокійно працювати і розвиватися.

Розмовляла Світлана Мичко

03.06.2019, 02:05
248 Переглядів