Служба зайнятості Тернопільщини – об’єднаним територіальним громадам

04.10.2017, 08:51
157 Переглядів

Тернопільська обласна служба зайнятості особливу увагу приділяє співпраці з об’єднаними територіальними громадами. На Тернопільщині їх уже створено 36 – найбільше в Україні. З кожною з них місцеві центри зайнятості уклали угоди про співпрацю. Керівники обласного та базових центрів зайнятості зустрілися із головами усіх цих громад. Вони поінформували про послуги служби зайнятості роботодавцям та населенню, які надаються у тому числі й дистанційно, через електронні сервіси; обговорили перспективи розвитку кожної громади та можливості створення нових робочих місць, питання сприяння розвитку малого підприємництва на селі, легалізації зайнятості, можливості надання виїзних соціальних послуг на територіях громад.
Під час зустрічей мова йшла й про організацію громадських робіт. Відтак жителі сіл матимуть, хоч і тимчасові, але працю і заробіток, а роботодавці – необхідних працівників для виконання певних робіт. До речі, на Тернопільщині вже 22 громади рішеннями сесій затвердили майже 500 тисяч грн на проведення у цьому році громадських робіт.
Під конкретні замовлення громад було організовано професійне навчання безробітних. Так, на потребу новоствореної Борсуківської об’єднаної територіальної громади Лановецького району на базі Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості за спрямуванням Лановецького районного центру зайнятості безробітні навчалися на курсах цільового призначення для соціальних робітників за навчальною програмою: «Соціальний супровід малозабезпечених громадян та людей похилого віку». Всі вони були працевлаштовані в територіальний центр соціального обслуговування Борсуківської сільської ради. На замовлення Козлівської об’єднаної територіальної громади Козівського р-ну було організовано підвищення кваліфікації 6 операторів котелень.
«Із січня 2017 року започатковано надання соціальних послуг під час виїзних інформаційно-консультаційних дистанційних майданчиків на територіях громад. Ці заходи проводимо спільно з працівниками управління Держпраці, центрів безоплатної вторинної правової допомоги, Пенсійного Фонду, іншими соціальними партнерами. Цьогоріч вже відбулось 102 таких виїзні дистанційні майданчика, – зазначив директор обласного центру зайнятості Василь Олещук. – Також з головами об’єднаних територіальних громад та відповідними відділами ОТГ укладено угоди про проведення профорієнтаційної роботи. Налагоджується співпраця з опорними школами. Цьогоріч у громадах уже відбулись більше 140 виїзних профорієнтаційних заходів».
Активно співпрацюємо й із роботодавцями, які ведуть свою діяльність на територіях громад. Виїзні семінари та зустрічі дозволяють налагодити більш тісну взаємодію на ринку праці.
«Для оперативного інформування мешканців громад про ринок праці, актуальні вакансії, зміни у законодавстві про зайнятість, новації у сфері праці, послуги служби зайнятості із кожним головою об’єднаної територіальної громади обговорюємо можливості облаштування робочого місця для представника центру зайнятості, який у визначені дні буде надавати відповідні консультації жителям громади. Такі робочі місця уже створено в більше 10 громадах області», – каже директор ОЦЗ.
Служба зайнятості Тернопільщини завжди відкрита до взаємодії на ринку праці з усіма соціальними партнерами, у тому числі й із об’єднаними територіальними громадами.

04.10.2017, 08:51
157 Переглядів