Справа Олексія Станька: викрадення чи затримання?

02.02.2018, 10:29
437 Переглядів

Дружина затриманого керівника Тернопільського осередку ГО «Ідея нації» Олексія Станька – Наталя та голова Проводу ГО «Ідея Нації» Остап Стахів під час прес-конференції у Тернопільському прес-клубі зазначили, що це було незаконне затримання, яке нагадувало викрадення.

«Було порушено ряд процесуальних норм у затриманні Олексія Станька, – сказав Остап Стахів. – Упродовж 24 годин  правоохоронці мали надати підозру.  Проте, вони одразу інкримінували правопорушення за 208 статтею Кримінального кодексу України без ухвали суду. Станом на 17.00 1 лютого, а затримання було о 14.00 31 січня, підозри не надано. Адвоката до Олексія не допустили. Його колеги та родина не знають де він і що з ним».

Наталя Станько розповіла, що її чоловіка незаконно викрали працівники прокуратури,  інкримінуючи вимагання хабара від місцевого підприємця. «Це відбувалося у кафе «Піцца паб», де Олексій перебував із знайомою журналісткою. Туди вони прийшли після засідання комісії, стрім з якої Олексій виклав у   Facebook, – стверджує Наталя. – До речі, у соціальній мережі  були оприлюднені зовсім інші «фото» зі затримання, на яких не видно обличчя. Та й і в цілому фото зроблені в іншому приміщенні, на них немає мого чоловіка».

Жінка також наголосила на тому, що обшук у їхній квартирі проводився проводився неправомірно –  без ухвали суду.

Прес-конференція відбулася і в обласній прокуратурі щодо цих подій. Прокурори продемонстрували відео, на якому підозрювані вимагали кілька тисяч доларів від приватного підприємця, який хотів торгувати на ринку “Оріон”.  В офіційному повідомленні прокуратури йдеться: «Прокурор області В’ячеслав Перч повідомив адвокату-колишньому правоохоронцю про підозру у скоєнні злочину за ч.2 ст.189 КК України (вимагання із погрозою насильства над потерпілим чи його близькими родичами, пошкодження чи знищення майна потерпілого, або майна, що перебуває у його віданні чи під охороною, вчиненому за попередньою змовою групою осіб).

Розслідуванням встановлено, що адвокат Тернопільської обласної колегії адвокатів, переслідуючи корисливий мотив, діючи умисно та за попередньою змовою із 2 громадськими активістами, вимагав від підприємця кошти, погрожуючи йому знищенням майна. 31 січня 2018 року підозрюваний отримав від потерпілого 71 000 гривень за можливість безперешкодного будівництва кіоску у м. Тернополі. Того ж дня його разом із спільниками затримали правоохоронці».

02.02.2018, 10:29
437 Переглядів