Ставлення до закону про відкликання депутатів

12.03.2013, 21:39
130 Переглядів

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», абсолютна більшість опитаних (81%) підтримує прийняття Закону України Про відкликання депутатів. Не підтримують лише 13%, не визначилися з цього приводу – 6%. Ініціатива популярна в усіх регіонах та серед виборців різних партій. Хіба що дещо менша підтримка на Донбасі та серед виборців Партії регіонів, серед яких найбільше невизначених з даного питання.
На думку більшості опитаних (61%), депутата повинен відкликати виборець. 14% опитаних вважать, що це повинен робити виборець, але за ініціативи партії, стільки ж – що це прерогатива виключно партії, яка висувала кандидата. Ще 12% вважають, що це повинен робити суд, при цьому 7% вважають, що суд це має робити одноосібно, а 5% – за ініціативи парламентської більшості.
Крім того, 5% опитаних вважають, що відкликати депутата повинен лише парламент, а ще 5% – Президент. Не визначились з цього питання 10%.
Як із попереднього питання, думки респондентів, опитаних в різних регіонах і серед прихильників різних партій, майже збігаються.
Понад половина опитаних вважає, що депутата потрібно відкликати за корупційні діяння, стільки ж – за недотримання виборчих обіцянок. Майже 40% вважають, що депутата необхідно відкликати за зраду державним iнтересам i невиконання своїх зобов’язань, якi проголошуються у присязi.
Третина – за систематичну вiдсутнiсть на пленарних засiданнях та засiданнях комітетів, стільки ж – за невиконання своїх публiчних обiцянок щодо пiдтримки тiєї чи iншої ідеології. 26% опитаних переконані, що дупутата потрібно відкликати у випадку переходу до іншої фракції, 22% – за неособисте голосування. Не визначилися з даного питання лише 4% опитаних.
Відкликання депутатів за корупційні діяння найбільше підтримують прихильники КПУ та УДАРу, за невиконання своїх публiчних обiцянок щодо пiдтримки тiєї чи iншої ідеології – прихильники Партії регіонів, за перехід в іншу фракцію – прихильники Батьківщини та Свободи. Найбільш суворо карати за систематичну вiдсутнiсть на пленарних засiданнях та засiданнях комітетів пропонують прихильники КПУ.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші
Вибіркова сукупність: 2000 респондентів
Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)
Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% – не більше 2%, для значень близьких до 10% – не більше 1,3%, для значень близьких до 5% – не більше 1%
Терміни проведення дослідження: 22 – 28 лютого 2013 р.

12.03.2013, 09:39
130 Переглядів