Сумські СУМівці. Боротьба за Україну

26.01.2015, 11:02
9213 Переглядів

Організації патріотичної молоді області виповнюється 25 років
«Українська молоде! Ми, молоді патріоти, українські націоналісти звертаємося до тебе в час, коли перед Україною знову постало питання: що далі? Ненависне московсько-більшовицьке ярмо чи Українська Самостійна Соборна Держава? …Ми, молоді українці, знову підіймаємо прапор безкомпромісної боротьби з нашим споконвічним ворогом – азіятською Москвою за Українську Державу…» Ці слова написані не вчора – внизу дата «2.04.1991 року», і не на заході України, якому традиційно віддають переваги у патріотизмі, а в Сумах. Це – звернення СНУМ-СУМ до молоді. Завершується воно віршем: «За потоптану честь України, за поганьблену землю святу, ми ідем, щоб підняти з руїни Українську державу нову!» Під іншими документами з архіву Спілки Української Молоді «Сумщина», датованими тими роками, такі звичні сьогодні й небезпечні тоді слова «Слава Україні! – Героям слава!», «Україна – понад усе!»…
СУМ «Сумщина» цієї зими виповнюється 25 років. 25 лютого 1990 року відбувся установчий збір Спілки. За тиждень до того, 18 лютого, у Сумах пройшов перший антикомуністичний мітинг, що зібрав, за різними оцінками, від 10 до 18 тисяч людей. Цей захід став першою великою акцією, в якій взяла участь патріотична молодь, і поштовхом до організаційного формування сумівців Сумщини.
…Гортаю сторінки з фото, вміщеними в книзі «Хроніка прапороносців. Нарис історії Спілки Української Молоді «Сумщина». Її написав краєзнавець Олег Корнієнко до 20-річчя СУМу. Ще п᾽ять років минуло, ще більше усміхнені обличчя на світлинах відрізняються від «оригіналів», які, на відміну від фотографій, дорослішають, старшають, старіють. Проте – не душею, не переконаннями.
Ось на нинішніх святках сьогоднішня очільниця Спілки Наталя Лучанінова була чудовою «козою» в коляді. До речі, відродження традиції колядок і щедрівок належить саме цій молоді. Наталка ж багато років є комендантом і кухарем вишкільного наметового патріотичного табору «Коловрат» для дітей і підлітків, який щоліта проводять на Сумщині.
А колишні керівники? Скажімо, співзасновники СУМу? Іван Бортник – учасник революції на граніті, Помаранчевої революції та Революції Гідності. Сьогодні він – заступник міського голови Сум. Руслан Дейниченко нині викладає у Києво-Могилянській академії. Олег Медуниця, завдяки якому сум᾽яни розбили перший намет Революції на граніті, і який пізніше пішою ходою вів на Київ уже молодше покоління молодих патріотів, учасників сумської студентської Революції на траві, сьогодні – народний депутат України. Віктор Рог – громадський діяч, журналіст, письменник. Андрій Наталуха, Олег Ольшанський, Михайло Наземець…
Найдовше – 12 років – керував Спілкою Георгій Сахнюк, нині – директор Конотопської міжрайонної виконавчої дирекції обласного Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. «Той час вмістив у собі стільки всього… – каже Георгій на моє прохання виділити щось основне з тих років. – Звичайно, найвагомішими подіями була студентська революція на траві, перший і другий Майдани. А найемоційнішими були, звичайно, перемоги. Пригадайте, яким святом було, коли ми дізналися, що президент Кучма відмінив свій указ про об᾽єднання вишів, проти якого повстали наші студенти! А перемога Помаранчевої революції?..» Про перемогу Революції гідності сьогодні говорити ще зарано, вважає Георгій, – ще дуже багато потрібно зробити, аби ми мали право сказати, що перемогли. Пороте всі ці події, і перемоги, і поразки, стали для сумівців школою життя. «Багато хто з наших не пішли в політику, не є сьогодні і громадськими активістами – вони просто живуть і працюють. Але я не пригадаю жодної людини зі Спілки, яка б зрадила ідеалам нашої юності».
…У Програмі СУМ «Сумщина», прийнятій 1992 року, говорилося про необхідність переродження «малороссийского населения» в Українську Націю – єдиний, могутній, солідарний організм, що обере своїм гаслом слова «Україна – над усе!». Така Україна ще поки тільки народжується. Але впевнено можна сказати, що серед тих, хто вклав камені в її будову, є й сумські сумівці. Ті, хто, скликавши побратимів, відзначатиме незабаром вагому дату своєї організації.
Алла Федорина

На фото: 

Революція на граніті.

Спільне фото біля памятника Тарасу Шевченку в Сумах. 

Фото з архіву Андрія Наталухи

symu 14 b

symu 14 c

26.01.2015, 11:02
9213 Переглядів