Тернополяни уважно вивчають договори з банками і намагаються з’ясувати усі питання

12.06.2018, 07:50
178 Переглядів

Таких людей серед опитаних в області  80%, в Україні – 34%. Водночас ключовим моментом у виборі банку для відкриття рахунку є відсоткова ставка за депозитом –  79%. Такі результати опитування, які представив Фонд гарантування вкладів фізичних осіб щодо обізнаності українських споживачів фінансових послуг про систему гарантування вкладів, проведеного за підтримки Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору».  Результати представили у Львівському прес-клубі, куди запросили і тернопільських медійників

«Опитування було проведено для визначення рівня знань та поінформованості українських споживачів фінансових послуг про систему гарантування вкладів, вивчення їхньої поведінки та ставлення до банків та до заощаджень. Як свідчать результати дослідження, українці, хоча і стали, порівняно із 2015 роком, більш обізнані щодо існування Фонду гарантування, розміру гарантованої суми відшкодування тощо, все ж не приховують, що потребують ще більше інформації. І завдання Фонду гарантування та всієї банківської спільноти цей запит на інформацію задовольнити», – наголосила, презентуючи результати опитування, експерт Проекту USAID «Трансформація фінансового сектору», доктор економічних наук, професор Тамара Смовженко.

Загалом в Україні 52% опитаних вказали, що чули про Фонд гарантування, однак практично нічого не знають про особливості самої системи гарантування вкладів та її функціонування (31% не знають про неї нічого, а 50% – знають мало).

При виборі банку для розміщення депозиту громадяни зважають на два фактори – наявність гарантії повернення вкладу (56%) та відсоткову ставку за вкладом (53%). Вивчають побіжно зміст договору з банком у процесі відкриття рахунку 38% опитаних, а 34% – ретельно. Більше половини бажають отримувати інформацію щодо системи гарантування вкладів через банк, у якому вони відкривають депозит.

Українці достатньо обізнані щодо розміру гарантованої суми відшкодування (49% обрали правильний варіант відповіді). Вони знають про наявність гарантії за вкладами в іноземній валюті (51% опитаних надали правильну відповідь), однак не знають деталі – у якій валюті виплачується відшкодування та за яким саме курсом (лише 16% знають, що виплата здійснюється за офіційним курсом на день початку процедури виведення банку з ринку).  Респонденти вважають, що в Україні гарантуються абсолютно всі вклади, які фізичні особи розміщують у будь-яких фінансових установах (19 % обрали цей неправильний варіант відповіді) або у будь-якому банку (цей неправильний варіант обрали 50%), однак це не передбачено чинним законодавством України. За останні два роки 55% опитаних не мають в банках жодних коштів, а 33% – тримають лише незначну частину своїх статків.

Опитування для визначення рівня обізнаності громадян про систему гарантування вкладів Фонд гарантування проводить уже вдруге. Проект USAID надав фінансування для його проведення. Його результати допоможуть Фонду гарантування спланувати свою інформаційно-просвітницьку діяльність з метою підвищення рівня фінансової обізнаності громадян.

Результати загальноукраїнські –тут

Результати по Тернопільській області – тут

Це загальнонаціональне опитування методом «обличчя-до-обличчя» проводилося українською маркетинговою дослідницькою компанією InMind у грудні 2017 року. Було опитано 2006 респондентів віком від 18 років (репрезентативно до структури населення країни) у всіх регіонах України, окрім АР Крим, територій Донецької та Луганської областей, які не є підконтрольні Уряду України. Розмір теоретичної похибки не перевищує 2,2%.

12.06.2018, 07:50
178 Переглядів