Тернопіль відкривається! Розпочали з комунального майна

10.08.2017, 12:04
197 Переглядів

На круглому столі у Тернопільському прес-клубі, організованому Центром громадського контролю “ДІЙ!”, обговорювалися надзвичайно важливі питання  щодо прозорості діяльності влади та можливості вільного доступу громадян до відповідної інформації. Можна сказати, що наше місто зробило серйозний крок поступу в цьому напрямку, так як попередньо між згаданим Центром, міським головою Сергієм Надалом та фахівцями компанії MagneticOne Municipal Technologies було досягнуто домовленості про початок роботи над розробкою стратегії створення комплексної Системи відкритих даних. На сьогодні така функціонує лише у Львові і незабаром має бути запущена у Дніпрі, так що у Тернополя є шанс стати третім.

   Розпочати вирішили із створення інтерактивної карти Реєстру комунального майна міста. Про те, що це таке, детально розповіла за допомогою електронної презентації    директорка компанії MagneticOne Municipal Technologies Катерина Бігняк. Вона продемонструвала, наскільки потрібною і зручною може бути така карта і для підприємців, і для журналістів, і для громадських активістів, та й, врешті-решт, навіть для пересічних громадян. Адже, клікнувши на ній на будь-який об’єкт комунальної власності, можна буде відразу дізнатися найповнішу інформацію про нього. Наприклад, його площу і внутрішнє розташування приміщень, хто є балансоутримувачем і орендарем, вартість оренди і навіть, при наявності такої, суму заборгованості на поточний момент. Причому різноманітних фільтрів для об’єктів такої карти є дуже багато, аж до того, що, для кожної школи, приміром, може бути вказаний навіть середній бал її учнів з ЗНО. Важливо й те, що вся інформація на карті буде оперативно оновлюватися, за чим слідкуватиме спеціально навчений працівник управління комунального майна. Наразі ж волонтери ЦГК «Дій!» вже до Дня міста планують зробити цифрові фото 1250-ти об’єктів комунальної власності Тернополя. Також, за словами менеджера з комунікації Мережі центрів громадського контролю “ДІЙ!” Юлії Решітько, громадські активісти проводитимуть опитування серед жителів міста, аби дізнатися, які саме набори відкритих даних цікавлять їх у першу чергу. Прозвітувати в цілому про все зроблене щодо створення Системи відкритих даних громадські активісти пообіцяли на початку жовтня.

    За словами міського голови Сергія Надала, місто зацікавлене у раціональному використанні комунального майна, адже це одне з важливих джерел наповнення місцевого бюджету, тож і створення інтерактивної карти буде частково профінансоване міськрадою. Також він зазначив, що є намір створити подібні відкриті реєстри і щодо суб’єктів господарювання, наявних земельних ділянок та інших важливих сфер життєдіяльності.

 

10.08.2017, 12:04
197 Переглядів