У парламенті зареєстровано проект про зміни до закону про державні та комунальні ЗМІ

18.06.2018, 11:16
132 Переглядів

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №8441про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», ініціаторами якого стали дев’ять членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. На черговому засіданні Комітету свободи слова голова Комітету Вікторія Сюмар зазначила, що цей законопроект містить норми, які полегшать реформування ЗМІ і дозволять завершити реформу вчасно (до кінця 2018 року – Ред.).

Медіаюрист ГО «Платформа прав людини» Людмила Опришко, яка входила до робочої групи з підготовки законопроекту, у коментарі сайту «Детектор медіа» повідомила, що, порівняно з попередніми, у цьому проекті дещо змінена концепція захисту ЗМІ, які реформуються. Зокрема автори документу запропонували, що з 1 січня 2019 року (після завершення строку реформування), тим редакціям, яким були створені перешкоди у реформуванні, надається право створити юрособу з такою ж назвою, яка існувала до кінця 2018 року. А також дається 6 місяців для реєстрації, отримання свідоцтва про реєстрацію друкованого ЗМІ, і передається майно (на безоплатній основі), приміщення та земельні ділянки (на пільгових умовах як для бюджетних установ) в оренду строком на 5 років.

Нагадаємо, 1 березня 2018 року Верховна Рада відхилила проект №6560 про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації, внесений членами Комітету з питань свободи слова та рекомендований Комітетом до ухвалення за основу.

Проект передбачав внесення змін до низки статей, а саме щодо виділу редакцій з засобів масової інформації (оскільки деякі редакції діють як структурні підрозділи). Їх відповідно не можна реорганізувати чи змінити склад їх засновників. Натомість виділ передбачає створення окремої юридичної особи у тому числі на підставі рішення суду.

Як писав «Детектор медіа», для вдосконалення реформи в парламенті зареєстровано кілька законопроектів №№ 65607291 і 7395, які пропонують зміни до закону про реформування державної та комунальної друкованої преси.

Нагадаємо, станом на 1 червня реформовано 209 друкованих ЗМІ та редакцій – 196 комунальних, 13 державних. Жодне з реформованих ЗМІ не змінило української мови видання на російську.

Джерело: Детектор медіа

 

18.06.2018, 11:16
132 Переглядів