У Тернополі змінилися правила оренди комунального майна

16.01.2019, 16:03
350 Переглядів

На вчорашній прес-конференції у Тернопільському прес-клубі йшлося про суттєві зміни у процедурі оренди майна комунальної власності, які відбулися після того, як на грудневій сесії депутати міськради прийняли рішення про використання для її проведення системи електронних торгів “ProZorro.Продажі”. Якщо коротко, то завдяки цьому процедура стала значно прозорішою і зрозумілішою, а результати повинні стати вигіднішими для міської казни та сприяти здоровій ринковій конкуренції серед потенційних орендарів. Детальніше ж про нововведення журналістам розповіли заступник начальника Управління обліку та контролю за використанням комунального майна Тернопільської міськради Іван Поливко та експертка Коаліції ГО “Тернопільський центр реформ”, представниця  “Ради бізнесу Тернопілля” Катерина Кондратюк, яка, власне, ініціювала та (спільно з профільними управліннями міської ради) розробила відповідні зміни до проекту рішення «Про удосконалення порядку оренди майна, що належить до комунальної власності територіальної громади м. Тернополя».

    Як повідомив Іван Поливко, зміни у процедурі стосуються передусім двох важливих речей. По-перше, значно скоротився її термін ( раніше вона тривала від двох до шести місяців), по-друге, зменшилася кількість потрібних для подання документів. Про те ж, як відбуватиметься тепер конкурс-аукціон на «ProZorro», поінформувала Катерина Кондратюк.  За її словами, проходитиме він у три етапи. Реєстрація та подання документів проводитиметься на окремих майданчиках юридичних осіб, вказаних на сайті, при цьому сплачуватиметься реєстраційний внесок, що засвідчуватиме серйозність намірів претендентів. А за самим процесом торгів зможуть вільно спостерігати не тільки безпосередні учасники, а й всі бажаючі, але також після проходження реєстрації. «Всі зможуть побачити, що це за об’єкт, хто є учасниками конкурсу, які ціни пропонувалися на кожному раунді – все буде абсолютно прозоро, – зазначила пані Катерина.  – А журналісти, зареєструвавшись, можуть бути спостерігачами процесу, щоб контролювати і піддавати його гласності».

   У відповідь на запитання присутніх журналістів та громадських активістів у прес-клубі було обговорено ситуацію з наданням приміщень в оренду для громадських  організацій. Як зазначила Катерина Кондратюк, існуючі щодо них правила також мали б бути переглянуті, бо діють ще з початку 90-х років минулого століття, тож однозначно застаріли. «Має бути баланс інтересів та диференційований підхід з врахуванням важливості  діяльності тієї чи іншої громадської організації, її активності тощо», – сказала вона. Відбулася також коротка дискусія щодо незаконної суборенди для політичних партій, а також оренди приміщень ЖЕКами та ОСББ.

 

16.01.2019, 04:03
350 Переглядів