У Тернополі створюють базу діячів мистецтва

25.02.2019, 09:16
215 Переглядів

У Тернополі розробляють сайт про митців (письменників, художників, музикантів), котрі творили в Тернополі, або завдяки своїй творчості, зробили значний внесок у популяризацію файного міста. Ініціатором наповнення такої бази став тернопільський журналіст, телеведучий, поет, перекладач, голова ГО «Мистецький фестиваль Ї» Юрій Матевощук. У співпраці з ентузіастами різних мистецьких та історичних кіл міста, він взявся за структуризацію та збір інформації.

  • Даний сайт — це такий собі мистецький довідник із базою музикантів, літераторів, художників та інших діячів мистецтва не лише минулого, а й теперішнього часу. Наші таланти стануть «родзинкою» Тернополя для туристів. А місто зможе гідно презентувати своїх митців. Було би чудово, якби місцеві видавці перетворили напрацьовані нами дані в красивий презентаційний друкований довідник.

Щоби отримати максимально повну інформацію, Юрко Матевощук залучив до співпраці Олександра Смика — відомого поета й барда, начальника Управління культури й мистецтв Тернопільської міської ради, голову Тернопільської обласної організації НСПУ; Володимира Окаринського — історика, кандидата історичних наук, доцента кафедри історії України ТНПУ імені В.Гнатюка; Марію Юрчак — історика, кандидата історичних наук ТНПУ імені В.Гнатюка, художницю, арт-директора галереї «Бункермуз»; Романа Воробйова — поета, дизайнера, ідеолога тернопільського бренду «Сумна вівця» та проекту «Тернопільська поезія мертва».

Дані збирають у архівах, з відкритих джерел, з книг, газет, з допомогою Вікіпедії, тощо.

  • Зібралася чудова компанія творчих людей, які горять ідеєю напрацювання бази митців. Тому не плануємо зупинятися. У майбутньому хочемо створити на нашому сайті карту закладів і об’єктів культури та мистецтва Тернополя. Зараз гості міста не мають такої сукупної інформації. Карта стане для туристів чудовим путівником та орієнтиром під час відвідин міста. Було б чудово, якби ми змогли інтегрувати її в сайт міської ради, — каже Юрій Матевощук.

Тернополяни також можуть долучитися до збору інформації про художників, народних майстрів, письменників, літераторів, музикантів, період творчості яких тісно пов’язаний із Тернополем (навіть якщо митець народився й жив у іншому місті). Для цього варто заповнити анкету https://goo.gl/forms/GRf1VhgpfeZScXvP2 .

Зворотний зв’язок відбувається через електронну адресу: yurymatevoshchuk@gmail.com

Довідка: Ця стаття представлена Коаліцією ГО «Тернопільський центр реформ» у рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст цієї статті є винятковою відповідальністю Коаліції ГО «Тернопільський центр реформ» i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США.

Вовк Любов, Коаліція ГО «Тернопільський центр реформ»

25.02.2019, 09:16
215 Переглядів