Чи отримають допомогу роздержавлені газети?

15.03.2018, 10:24
114 Переглядів

Питання матеріальної підтримки комунальних видань, які завершили процес реформування, обговорювалося на відкритому засіданні Громадської ради при Держкомтелерадіо. Захід, який проведено в Національній спілці журналістів України, зібрав редакторів, представників обласних і районних видань з усієї країни. Голова НСЖУ Сергій Томіленко під час обговорення наголосив, що державна фінансова підтримка стане кроком назустріч виданням та їхній читацькій аудиторії. Адже в умовах сьогодення, зважаючи на вартість друку та послуг «Укрпошти», маленьким видання виживати особливо важко.

– Цьогоріч мова йде про спрямування ста тисяч гривень кожній редакції. Зважаючи на те, що нині етап реформування пройшло сто п’ятдесят видань, загальна сума становитиме близько п’ятнадцяти мільйонів гривень – абсолютно прийнятна сума, – наводить цифри Сергій Томіленко. – І хоча ці кошти не розв’яжуть усіх проблем, проте стануть непоганою підтримкою для колективів, що стають на шлях незалежності. Тож НСЖУ підтримує цю ініціативу.

Присутні у своїх виступах наголошували, що Держкомтелерадіо підготував  проект постанови КМУ «Про затвердження Порядку надання державної підтримки реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження» та звертатиметься до Міністерства фінансів з пропозицією внести зміни до закону “Про Державний бюджет України на 2018 рік” в частині передбачення видатків на державну підтримку реформованим друкованим ЗМІ місцевої сфери розповсюдження. В чинній редакції документа коштів на фінансову підтримку не передбачено.

Громадська рада при Держкомтелерадіо схвалила діяльність Держкомтелерадіо з реалізації реформи державних і комунальних друкованих ЗМІ, відстоюванні права реформованих видань місцевої сфери розповсюдження отримати одноразову фінансову підтримку. Також члени громадської ради вирішили звернутися до громадської ради при Міністерстві фінансів з проханням сприяти з боку громадськості внесенню відповідних змін до Державного бюджету.

Нагадаємо, що триває останній з трьох років, передбачених законодавством на проведення реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ. Станом на 10 березня з 728 видань реформовано 174 державних і комунальних друкованих ЗМІ та редакцій.

Учасникам роздержавлення надається правова підтримка. На сайті Держкомтелерадіо оприлюднено посібник “Юридичні аспекти реформування державних і комунальних ЗМІ” http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=137887&cat_id=126285

 

 

15.03.2018, 10:24
114 Переглядів