Щодо комунального майна Тернополя таємниць більше не буде

22.09.2017, 14:07
203 Переглядів

Менше як півтора місяця тому ми інформували про домовленість між тернопільським Центром громадського контролю «ДІЙ!», міським головою Сергієм Надалом та фахівцями компанії MagneticOne Municipal Technologies про спільну розробку стратегії створення комплексної Системи відкритих даних. Першим результатом цієї безперечно дуже важливої для громади діяльності мало стати створення інтерактивної карти комунального майна міста, і ось учора її вже було презентовано на засіданні Тернопільського прес-клубу. 

   Дана карта – це автоматизована картографічна система збору, обліку, накопичення, обробки та відображення інформації про комунальне майно міської громади. Відтепер, зробивши кілька кліків  (карта знаходиться на сайті Тернопільської міської ради у розділі «Реєстр комунального майна» –http://rada.te.ua/mapa_mista/ ), кожний бажаючий може відразу отримати повну інформацію про той чи інший об’єкт. Наприклад, його площу, хто є орендарем чи балансоутримувачем, безкоштовно чи на платній основі здійснюється оренда, її вартість тощо. Особливо цікавою буде новинка для підприємців та журналістів, також розробники впевнені, що вона допоможе усувати такі ризики, як незаконне відчуження та приватизація комунального майна, його продаж не за ринковими цінами і створення нерівних умов оренди.

   Директорка компанії MagneticOne Municipal Technologies Катерина Бігняк детально розповіла представникам ЗМІ та громадським активістам про функції карти та те, як шукати потрібні дані за її допомогою. Втім, коротка інструкція по користуванню міститься і на самому сайті. Присутній на презентації міський голова Тернополя Сергій Надал зазначив, що новий електронний сервіс стане ще одним корисним інструментом для відкритості та прозорості діяльності міського самоврядування. А також  допоможе проаналізувати стан використання комунальних об’єктів та зробити його ефективнішим. До речі, всі зміни, які відбуватимуться у сфері оренди приміщень комунальної власності, повинні оперативно і точно вноситись на карту представниками управління комунального майна міськради, яких навчать фахівці компанії MagneticOne Municipal Technologies. Щодо цього під час презентації навіть виникла дискусія, бо є думка громадськості, що заради «чистоти даних» це мали б робити якісь нейтральні особи.

   Наступний подібний сервіс у Тернополі має стосуватися інвентаризації землі. А до 1 жовтня, як повідомив координатор Центру громадського контролю «ДІЙ!» у Тернополі Василь Томчишин, громаді буде презентовано Стратегію відкритих даних в цілому, що, за його словами, відкриє багато нових можливостей.

 

 

22.09.2017, 02:07
203 Переглядів