Юридичні консультації з питань роздержавлення ЗМІ. Якщо редакція є частиною КП, статутом якого передбачено випуск газети і підготовку радіопередач

18.12.2017, 07:23
159 Переглядів

На запитання відповідає юрист мережі Інституту розвитку регіональної преси  Ігор ФЕДОРЕНКО.«У березні минулого року ми провели збори колективу і подали нашому засновнику – районній раді – необхідний пакет документів. Районна рада на сесії прийняла рішення вийти із складу засновників газети та здійснити її реформування протягом другого етапу. Але справа в тому, що редакції районної газети як такої немає. У нас діє комунальне підприємство,  статутом якого передбачено випуск газети і підготовку радіопередач. Виникає запитання: рада повинна виходити із засновників всього комунального підприємства чи лише друкованого засобу масової інформації?»

–  Як вбачається з Вашого листа, трудовий колектив минулого року прийняв рішення про участь у реформуванні, але всупереч вимогам ч.3 ст.4 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» райрада не прийняла у місячний строк після надходження пропозиції трудового колективу редакції рішення про реформування та про спосіб реформування друкованого засобу масової інформації та редакції. Райрадою було прийнято тільки рішення про вихід з засновників друкованого ЗМІ. Про реформування комунального підприємства рішення так і не прийняте. Це вже протиправна бездіяльність райради, яка порушує право трудового колективу та ігнорує вимоги Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Відповідно до п. 2 ст. 3 цього Закону, одним із способів реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій є наступний:  вихід органів державної влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування із складу засновників (співзасновників) друкованого засобу масової інформації та редакції з перетворенням редакції членами її трудового колективу у суб’єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації.

   Що означає «редакції районної газети як такої немає» ? Трудовий колектив, який займається випуском газети, і який приймав рішення про участь у реформуванні, є. Цей трудовий колектив складається з фізичних осіб, які мають трудові відносини з певним комунальним підприємством (Стаття 252¹ КЗпП України) і вони виказали бажання реформувати друковане ЗМІ.

   Якщо райрада не бажає повністю вийти зі складу засновників комунального підприємства, реформування може бути проведене шляхом виділу. Комунальне підприємство залишається з діяльністю підготовки радіопередач, а виділяється частина підприємства, діяльністю якого є випуск друкованого ЗМІ.  Процедура відрізняється від припинення шляхом перетворення тим, що комісією з виділення складається не передавальний акт, а розподільчий баланс (Статті 106 -109 цивільного кодексу України).

Консультації надаються в рамках виконання проекту Тернопільського прес-клубу «Комплексна підтримка друкованих ЗМІ різних регіонів України в процесі роздержавлення та налагодження їх самостійної діяльності» при підтримці “Українського медійного проекту” (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз в Україні та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

   Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – akardynal@ukr.net

18.12.2017, 07:23
159 Переглядів