Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися зараз, то…

21.10.2013, 11:18
353 Переглядів

Згідно з результатами дослідження, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку жовтня 2013 року, то участь у них взяли б близько 70% виборців. Разом з тим, якби вибори Президента України відбулися початку жовтня, то участь у них взяли б близько 73% виборців. Найвищий рівень мобілізації фіксується на Заході (близько 80%), найнижчий – на Донбасі та Півдні країни (близько 50%). Вибори до Верховної Ради України
Якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку жовтня 2013 року, то перемогу здобула б Партія регіонів. Так, 23% опитаних (серед тих, хто взяв би учать у виборах) проголосували б за Партію регіонів, 22% – за Батьківщину, 18% – за УДАР, 9% – за Комуністичну партію, 7% – за Свободу. Ще близько 6% виборців підтримали б інші партії, не визначились з вибором – 14%.
Для коректного порівняння показників партій з результатами виборів, було проведено перерозподіл «невизначених». В результаті отримуємо: якби вибори до Верховної Ради України відбувалися на початку жовтня 2013 року, то за Партію регіонів проголосували б 27% виборців, за Батьківщину – 26%, за партію УДАР – 21%, за КПУ – 10%, за Свободу – 9%. Інші партії – близько 7%.
Отже, порівняно з результатами парламентських виборів сукупна підтримка опозиційних партій (Батьківщини, УДАРу і Свободи) збільшилась з 50 до 56%, водночас сукупна підтримка партій, які формують більшість у парламенті (Партії регіонів та КПУ), зменшилась з 43 до 37%.
Слід зазначити, що у лютому 2013 року сукупна підтримка опозиційних партій становила 56%, а партій більшості – 38%. Таким чином, рівень сукупної підтримки майже не змінився, проте зміни відбулися всередині опозиції, зокрема, зменшилась підтримка Свободи, натомість дещо зросла підтримка Батьківщини. Також, дещо зменшилась підтримка Партії регіонів.
Партія регіонів залишається одноосібним лідером симпатій на Донбасі, Півдні та Сході країни. У свою чергу Батьківщина лідирує на Заході, в Центрі та на Півночі. УДАР обігнав Батьківщину на Сході та Свободу – на Заході. Свобода й надалі має найвищу підтримку на Заході. КПУ підтримує майже кожен шостий виборець на Донбасі, Півдні та Сході країни. Найбільше «невизначених» – на Донбасі (25%).

Вибори Президента України
Якби вибори Президента України відбувалися на початку жовтня 2013 року, і Ю.Тимошенко брала би в них участь, то В.Януковича підтримали б 24% опитаних (серед тих, хто взяв би учать у виборах), 21% – Ю.Тимошенко, 19% – В.Кличка, 7% – П.Симоненка, 6% – О.Тягнибока, 2% – П.Порошенка. Інших кандидатів підтримали б близько 5% виборців, не підтримали б жодного – близько 4%, не визначились з вибором – 11%.
У разі якщо Ю.Тимошенко не братиме участі у виборах (а А.Яценюк братиме), то В.Януковича підтримали б 24% опитаних, 20% – В.Кличка, 17% – А.Яценюка. Крім того, по 7% підтримали б О.Тягнибока та П.Симоненка, 3% – П.Порошенка. Інших кандидатів підтримали б близько 5% виборців, не підтримали б жодного – близько 5%, не визначились з вибором – 12%.
В.Янукович залишається одноосібним лідером симпатій на Донбасі, Півдні та Сході країни. У свою чергу Ю.Тимошенко лідирує на Заході, в Центрі та на Півночі, де мало чим поступається їй В.Кличко, а на Сході навіть має вищу підтримку за лідера Батьківщини. Якщо Ю.Тимошенко не братиме участь у виборах, то лідерство на Заході та на Півночі переходить до В.Кличка, якому дещо поступається А.Яценюк.
Найбільше «невизначених» – на Донбасі (17%) та Півдні (15%).
Слід зазначити, що рейтинг В.Януковича є вищим за рейтинг Партії регіонів, найбільш виразно – на Донбасі. Так само рейтинг В.Кличка переважає рейтинг УДАРу. Водночас рейтинги Свободи та КПУ вищі за рейтинги їх лідерів. Якби до другого туру президентських виборів вийшли В.Янукович та В.Кличко, 22% підтримали б чинного Президента, 37% – лідера УДАРу. Водночас, проти обох – 12%, не визначились – 11%, не брали б участь у голосуванні – 18%. Якби до другого туру президентських виборів вийшли В.Янукович та А.Яценюк, 23% підтримали б чинного Президента, 30% – лідера Батьківщини. Водночас, проти обох – 17%, не визначились – 11%, не брали б участь у голосуванні – 19%.
Якби до другого туру президентських виборів вийшли В.Янукович та Ю.Тимошенко, 24% підтримали б чинного Президента, 28% – лідера Батьківщини. Водночас, проти обох – 19%, не визначились – 11%, не брали б участь у голосуванні – 18%.
Якби до другого туру президентських виборів вийшли В.Янукович та О.Тягнибок, 24% підтримали б чинного Президента, 22% – лідера Свободи. Водночас, проти обох – 23%, не визначились – 12%, не брали б участь у голосуванні – 19%. У структурі прихильників В.Кличка домінує молодь. Старших найбільше серед прихильників П.Симоненка та П.Порошенка.
Більш «чоловічий» електорат мають В.Кличко та О.Тягнибок, більш «жіночий» – Ю.Тимошенко та П.Порошенко. Якщо у структурі прихильників П.Порошенка, В.Януковича, П.Симоненка та В.Кличка домінують мешканці міст, то серед прихильників Ю.Тимошенко та А.Яценюка – значна частина проживає в селах.
Найбільше виборців з вищою освітою у структурі прихильників П.Порошенка, О.Тягнибока та В.Кличка. Ці ж кандидати мають більш заможних прихильників, водночас найбіднішими є виборці П.Симоненка та Ю.Тимошенко.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші
Вибіркова сукупність: 2000 респондентів
Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)
Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% – не більше 2%, для значень близьких до 10% – не більше 1,3%, для значень близьких до 5% – не більше 1%
Терміни проведення дослідження: 26 вересня – 6 жовтня 2013 р.

21.10.2013, 11:18
353 Переглядів