Якщо депутати, влада і громада в Тернополі працюють разом – то виграє ціле місто

22.01.2019, 15:55
198 Переглядів

Через перенасичення тимчасовими спорудами та встановлення їх у найнесподіваніших місцях, Тернопіль можна назвати “містом будок”. Проте, розташування тимчасових споруд таки впорядкують. Рішення про це тернопільські депутати затвердили на останній сесії міської ради, в грудні 2018-го року. Згідно офіційного документу, міська рада не продовжуватиме договори про розміщення тимчасових споруд із тими підприємцями, які розмістили свої кіоски та малі архітектурні форми на  на газонах, тротуарах, в охоронних зонах інженерних комунікаціях, зупинках громадського транспорту та ближче, ніж 50 м до загальноосвітніх і дошкільних навчальних закладів. Також призупинено укладання договорів особистих строкових сервітутів для розміщення тимчасових споруд до затвердження комплексної схеми розташування тимчасових споруд. А таку схему Управління містобудування, архітектури та кадастру повинно розробити до 1 квітня 2019 року.

Одним із ініціаторів та співавторів рішення «Про договори земельних сервітутів щодо розміщення тимчасових споруд» (https://rada.te.ua/sesiya/rishennya-sesii/25578.html) є Андрій Шкула – експерт Коаліції ГО “Тернопільський центр реформ”, заступник голови ГС «Рада бізнесу Тернопілля», депутат Тернопільської міської ради, голова постійної депутатської комісії з питань природокористування, приватизації, продажу та оренди землі.

– Це – перший, важливий і системний крок щодо подолання існуючої проблеми: зупинки, тротуари, зелені зони заставлені МАФами, – каже Андрій Шкула.- Зараз головне питання – виконати міській раді прийняте депутатами. Тобто, не продовжити під частиною тимчасових споруд договори, демонтувати незаконні кіоски, не надавати дозволи на розміщення там, де того робити не можна, розробити грамотну та прозору схему розміщення тимчасових споруд. Авторами даного рішення також стали: начальник Відділу земельних ресурсів В.Кібляр, міський голова С.Надал, голова земельної комісії А.Шкула та представники політичних фракцій у міській раді А.А.Грицишин, А.І.Артимович, В.В.Місько, Н.М.Редьква, П.Д.Ландяк.

Як показує така практика спільного напрацювання єдиного рішення, у результаті співпраці депутатських фракцій та структурних підрозділів міської ради, можна вирішити навіть такі складні питання з багаторічним “шлейфом”. Над питанням упорядкування тимчасових споруд, очищення міста від об’єктів розташованих з порушеннями та впровадження прозорих механізмів у Тернополі працюють і громадські організації та формування, зокрема «ДемАльянс Тернопіль» та “Рада бізнесу Тернопілля”, тощо.

Коаліція громадських організацій «Тернопільський центр реформ»

22.01.2019, 03:55
198 Переглядів