«Інвестигативний пошук» – книга для журналістів-розслідувачів

28.02.2018, 08:09
307 Переглядів

Академія української преси та Центр вільної преси видали  книгу Йоганнеса  Людвіга «Інвестигативний пошук». Ця книжка присвячена насамперед журналістському вимірові. Але опосередковано також і організаційному та управлінському рівневі, бо він дає зрозуміти, як функціонує неупереджене і послідовне розслідування, та яких затрат воно коштує. Адже «інвестигативна», тобто «розслідувальна», а також і така, що «вперто шукає», журналістика, яка не вдовольняється поверховими заявами та офіційними повідомленнями, а намагається заглянути за лаштунки, працює в складних умовах, долаючи бар’єри та опір.

Й. Людвіг детально описує стратегії розслідування. Це і способи збору та перевірки інформації, її зберігання та охорони, засоби пошуку та реконструкції, психологічні моменти комунікації, пошук джерел і «союзників», робота з документами. Прагматично підходить автор до проблеми прихованих розслідувань та роботи під прикриттям. Основне мірило тут, звичайно, інтерес та потреби громадськості. Значна частина книжки пов’язана з роботою з інформаторами. В ній наголошено, що треба уважно досліджувати та добре усвідомлювати наміри інформаторів.

Завантажити “Інвестигативний пошук”>>>

Президент Академії української преси Валерій Іванов наголошує: «Інвестигативний пошук — це розслідувальна журналістика. Це дуже сучасний німецький досвід. Тут теорії взагалі немає. Суто практичні речі представлені на конкретних прикладах. Це керівництво про те, як здійснювати журналістське розслідування. Це не ті книжки, які були колись. Це актуальне сьогодення, за яким зараз навчаються журналісти в Німеччині, Швейцарії, Австрії. Ми відбираємо книжки за однією ознакою: вони популярні на заході та популярні серед наших колег, все ж таки це найкращий досвід».

Підготовка та друк видання здійснені за підтримки Федеративної Республіки Німеччина. Видання поширюється безкоштовно.

28.02.2018, 08:09
307 Переглядів