Головним чинником вибору «районок» стало прагнення самостійності і віра в себе

29.07.2016, 15:14
259 Переглядів

В липні редакції районних комунальних газет Тернопільщини завершували підготовку документів, що стосуються першого етапу роздержавлення, для їх передачі на розгляд Держкомітету з телебачення і радіомовлення. Всього беруть участь у першому етапі роздержавлення і вже подали необхідні документи 1 обласна, 2 міські і 11 районних газет. Як вже повідомлялося, колишня борщівська комунальна газета «Галицький вісник», за згодою співзасновників, була роздержавлена ще у 2011 році.
Загалом процес наразі охоплює понад 130 газетних працівників, а загальний тираж газет, які роздержавлюються, становить майже 70 тисяч екземплярів ( це в середньому один екземпляр на 20 жителів області). Аналіз показав, що суто матеріально-технічний стан редакцій та тиражність газет на момент прийняття рішення не стали домінуючим аргументом. Адже вирішили стати самостійними як порівняно малотиражні газети ( приміром, «Чортківський вісник» – лише 600 екземплярів, «Підгаєцька земля» – 1100), так і більш тиражні видання ( наприклад, бучацька «Доба» – 3700 екземплярів, кременецький «Діалог» – 2650, «Новини Шумщини» – 3170). Не став визначальним і рівень дотаційності. Приміром, на ту ж «Підгаєцьку землю» районний бюджет у 2015 році виділив всього 10 тисяч гривень. Тим часом на «Новини Шумщини» співзасновники давали 190 тисяч, а на чортківський «Голос народу» – 170 тисяч гривень.
В дуже різних умовах перебувають редакції, які вирішили роздержавлюватися першими, і щодо площі та зручностей приміщень, які вони займають – це від трьох до дев”яти кабінетів як в окремих спорудах, так і в пристосованих. Різним є у них і матеріально-технічне забезпечення творчого та видавничого процесів. Так, скажімо, лише дві редакції (чортківський «Голос народу» і тернопільське «Подільське слово») мають свій автотранспорт у робочому стані.
Як стало зрозуміло після розмов з головними редакторами та працівниками редакцій, головним чинником у виборів майбутнього стало їх бажання працювати самостійно, без політичного і адміністративного тиску владних співзасновників, а також віра у свої творчі та комерційні можливості.
Ще за підсумками липня можна сказати, що загалом в області співзасновники від влади не чинили процесу роздержавлення якихось принципових перешкод.
Редакції ж цього місяця займалися ще й такою важливою справою, як вивчення варіантів діяльності в умовах подальшого розгортання адміністративно-територіальної реформи. Так, наприклад, тернопільська районка «Подільське слово» вже уклала і виконує угоду на висвітлення діяльності Байковецької територіальної громади. До основного випуску газети періодично додається тематична чотиристорінкова вкладка про життя та діяльність цієї громади. В результаті редакція отримує і додатковий дохід, і нових читачів. Такий досвід вже почали вивчати інші редакції області.

Проект «Реформа роздержавлення комунальних друкованих ЗМІ в Тернопільській області» реалізовується Тернопільським прес-клубом у партнерстві з Тернопільською обласною державною адміністрацією та обласною радою за підтримки програми «Український Медійний Проект (У-Медіа)».

29.07.2016, 03:14
259 Переглядів